ohradní zdi

Ohradní zdi zámku a zámecké zahrady vznikaly současně se stavbou zámku. Od 80. let 17. stol. patrně pochází jejich návrhy již z ruky J. B. Matheye. Západní ohradní zeď je náročně pojata sledem velkých arkádových oblouků a hladkých polí s nikami. Jednotlivá pole s půlkruhovým záklenkem oblouku, klenákem a cvikly s výplní vymezují ploché pilastry bez hlavice, pouze převázané páskou. Užší pole jsou pročleněna nikami se šambránou a parapetní římsou. Zeď ukončuje profilovaná římsa s prejzy. Jižní zeď je jednoduchá, pouze zděná a omítaná. Jižní část zdi je dochována jen torzálne. Zde je zděná, se soklem, rytmizovaná bosovanými pilíři završenými hlavicí s koulí. Střední pole mají vpadlá barevně odlišená zrcadla. Severní zeď je rytmizují pilastry. Zdi jsou na několika místech prerušeny branami.h prerušeny branami. Arřídají užší a širší pole, tedy slepé arkády s nikami. Obdobné členění je naznačeno ještě v prvním poli pod tarasní zdí, tedy u spodní části zahrady. Pak pokračuje nečleněná stěna, jen v ose střední cesty je svazkovými lizénami naznačen prospekt. Nově zde bylo vloženo polokruhové ostění s novodobou mříží, kterou vytvořil Hugo Demartini r. 1989. Před tímto vchodem je kovová plastika Jiřího Sozanského Apokalyptický jezdec z r. 2006. Obdobně architektonizovaný prospekt je naznačen v konci zdi, i když v menším rozsahu. Dolní jižní část ohradní zdi je opět architektonizovaná. Po stranách vymezuje někdejší stavby s oranžérií a biliárem. Stěny člení rustikované lizény, předělené navíc horizontální, poměrně bohatě profilovanou římsou, která odděluje nástavec, rovněž předělený lizénami a ukončený římsou. Jednotlivá pole pro lamu jí buď portálky nebo polokruhové niky, v nichž jsou zasazena (zřejmě nově) pravoúhlá okna. Takto je členěna i východní a jižní fasáda někdejšího biliáru. Dnes je zdí uzavřen prostor za touto budovou, ale zeď je mladší, mřížová uzavírající vrata jsou pak zcela novodobá. Další část ohradní zdi má velice zajímavé půdorysné řešení: po několikerém odsazení probíhá ohradní zeď polokruhově, aby ve vrcholu byla přerušena trojdílnými mřížovými vraty. V dekoraci jsou použity mřížky a pásky. Ohradní zeď v této části je předělena mohutnými pilíři, které ukončují nové kamenné desky s koulí, jednotlivá pole člení vykrajované pole. Východní polovina je členěna zcela symetricky se západní. Někdejší budova oranžérie se tak shoduje s protějškovou množírnou a biliárem. Do prostoru však byl nově, na konci 19. stol., vestavěn patrový objekt, který symetrickou dispozici pozměnil. Na koruně někdejší oranžérie se v liniích pilastrů objevují antikizující busty, které původně byly (nebo měly být) i na protějškové stavbě. Jsou vytvořeny z terakoty a připisovány stejnému autorovi, který vytvořil terakotové