kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel je původní orientovanou trojlodní architekturou s longitudinální dispozicí doplněnou třemi věžemi. Starší věž je přistavěna v podélné ose kostela k jeho východnímu rovnému závěru, dvě mladší barokní věže jsou vestavěny do obou nároží západního průčelí. Dále je původní stavba doplněna dvěma sakristiemi po stranách presbytáře a barokní kaplí sv. Josefa při jižní zdi kostelního trojlodí. Hlavní loď a výrazně snížený presbytář jsou završeny vysokými sedlovými střechami, přiléhající nižší boční lodě spolu se sakristiemi pultovými, kaple sv. Josefa nízkou zvalbenou sedlovou střechou a tři kostelní věže nesou barokní cibulové báně s lucernami. Všechny střechy kostela jsou kromě vyššího západního úseku z břidlice pokryty červeným falcovaným pozinkovaným plechem, exponovaný východní dřevěný štít převýšené střechy nad trojlodím je rovněž pobit plechem. Západní průčelí je členěno podnoží, systémem vysokých lizénových rámů a korunní římsou. V jeho nárožích jsou nad hlavní římsou vztyčena patra hranolových vestavěných věží, završených cibulí s lucernou a makovicí. Věže jsou ze tří stran prosvětleny půlkruhovými okny chráněnými dřevěnými okenicemi z vnější strany pobitými plechem. Mezi věžemi je vztyčen volutový štít s tympanonem osazeným nad zalomenou římsou, pod níž jsou umístěny kostelní hodiny ve tvaru čtverce, pod hodinami malé oválné okno prolomené do půdního prostoru nad kostelní lodí. Po stranách štítu půlkruhem klenutá okna prosvětlující taktéž podkroví. V ose západního průčelí je situována představěná empírově pojednaná předsíň hlavního vstupu završená nízkou pultovou střechou. Hlavní vstup je chráněn dvoukřídlovými kazetovými dveřmi s půlkruhovým nadsvětlíkem. Po stranách předsíně půlkruhem klenutá okna s kovanou pseudobarokní mříží prosvětlující podkruchtí. Nad předsíní pětice obdobných oken s půlkruhovým záklenkem prolomená na hudební kruchtu. Krajní okna jsou slepá, pod nimi okna střílnového tvaru prolomená na vřetenová schodiště vestavěná v západních polích bočních lodí. Jižní fasáda je členěna věží vestavěnou v západním nároží, zaoblenou kaplí sv. Josefa, starou sakristií s oratoří v patře a ustupujícím presbytářem. V celé ploše jsou hladké omítky bez štukových ozdob. Pouze fasáda vestavěné věže je sevřena zdvojeným lizénovým rámem, v jehož hluboko vpadlých polích je v přízemí prolomeno veliké pravoúhlé okno s vitráží a s pseudobarokní mříží vyvedené do prostoru krajního pole boční lodě s vřetenovými schody, nad ním půlkruhem klenuté okno na hudební kruchtu. Stejné dvojice oken jsou prolomeny po stranách kaple sv. Josefa – přízemní pravoúhlá okna prosvětlují boční loď, půlkruhem klenutá okna v patře pak emporu nad ní. Před jižní fasádu kostela mírně předstupuje stará sakristie, jež z jihu přiléhá k ustupujícímu presbytáři, západní nároží zpevněno jednoduchým opěrným pilířem s oplechovanou stříškou. Prosvětlena je dvojicí pravoúhlých oken se zdvojenou kovanou mříží. Nad každým z nich je prolomeno vždy jedno okno ve tvaru čtyřlistu opatřené barokní mříží. Vpravo ve východním zdivu sakristie pravoúhlé okno, po pravé straně prolomeno vysoké půlkruhem klenuté okno do presbytáře. Kolem sakristie a presbytáře dodatečně vyzděn anglický dvorek. Před východní fasádu kostela, tvořenou rovným závěrem, předstupuje mohutná hranolová věž s hladkými fasádami, členěná jen střílnovými okny a půlkruhem klenutými okny zvonového patra. Severní průčelí kostela členěno věží vestavěnou v západním nároží, boční lodí, novou sakristií a ustupujícím presbytářem. Pod třetím půlkruhovým oknem od západního nároží situována předsíň bočního vstupu do kostela, chráněného dvoukřídlými kazetovými dveřmi s půlkruhovým nadsvětlíkem. Nová sakristie s oratoří v patře přilehající k severní stěně ustupujícího presbytáře tak, že severní zdivo lícuje se severním obvodovým zdivem boční lodě, má v přízemí zazděný původní vstup ze hřbitova. Okna ve tvaru čtyřlistu jsou prolomena ve východní obvodové stěně nové sakristie – dvě v přízemí ve tvaru čtyřlistu na oratoř v patře. V severní stěně ustupujícího presbyteria je prolomeno jediné půlkruhem klenuté vysoké okno prosvětlující kněžiště. Nová sakristie spolu s presbytářem má po obvodu dodatečně vyzděný anglický dvorek. Hlavním vstupem v západním průčelí je přístupna valeně klenutá předsíň s teracovou podlahou. Mírně převýšená obdélná hlavní loď je zaklenuta čtyřmi poli valené klenby s protilehlými výsečemi mezi zdvojenými pasy, jenž dosedají na konzoly. Klenba je pojednána olejovou nástropní malbou z roku 1900 malířů Tempera a Brendla. Nízkými půlkruhovými arkádami na mohutných pilířích se loď otevírá do bočních lodí klenutých čtyřmi poli křížových kleneb. Předsíň bočního vstupu je obdobně jako předsíň hlavního vstupu valeně klenutá a má teracovou podlahu. V ostění vstupních dveří je ze strany interiéru osazena kamenná kropenka. V prvním poli severní lodě je vestavěn válec vřetenových schodů vyvedených na hudební kruchtu a emporu. Boční loď jižní strany kostela je klenuta čtyřmi poli křížové klenby a prosvětlena trojicí obdélných oken. V úrovni třetího klenebního pole se loď otevírá vysokým obloukem do prostoru kaple sv. Josefa. Podlahy v obou bočních lodích jsou vyskládané z šestibokých kamenných dlaždic světlé a tmavé barvy. Hlavní loď má keramickou dekorativní dlažbu z roku 1902. Podél mezilodních arkád jsou v hlavní kostelní lodi dochovány fragmenty staré dlažby z nepravidelných břidlicových ploten. Hudební kruchtu prosvětlují dvě okna v západním zdivu a je podklenuta nízkou valenou klenbou s výsečemi. Kůr plynule navazuje na empory situované nad bočními loděmi, které se půlkruhovými arkádami otevírají do hlavní lodě. Klenuté jsou čtyřmi poli křížové klenby vytažené do mírného hřebínku. V presbytáři jsou dvě klenební pole a rovný závěr. Žebra gotické křížové klenby dosedají na volutové konzoly s čabrakou, svorník ve tvaru rozety. Ve zdivu z lomového kamene pojeného jílem je přibližně pod středovou konzolou gotické klenby obnažen dodatečně upravené sedile s fragmentem kamenného ostění s okosením po levé straně. Po obou stranách kněžiště jsou situovány dvě sakristie s oratořemi v patře. Jižní, stará sakristie je přístupna pravoúhlým otvorem, vyplněným původními dveřmi z nýtovaných železných plátů. Sakristie je klenuta dvěma poli žebrové gotické klenby. Žulová žebra klínového profilu s výžlabky dosedají na kamenné konzoly. V křížení žeber jsou hladké kruhové svorníky (terče). V severní stěně je výklenek pro lavabo a vestavěná skříň s dochovaným kováním. V jižní stěně vedou úzké schody na oratoř, jež je klenutá valeně s výsečemi se štukovým zrcadlem a rámováním. Nová barokní sakristie při evangelijní straně kněžiště se zazděným vstupem ze hřbitova je zpřístupněna z kněžiště otvorem rámovaným kamenným portálem s půlkruhovým záklenkem. Klenutí je valeně s výsečemi, štukovými rámy a nepravidelným zrcadlem. Sakristii prosvětluje dvojice oken ve tvaru trojlistu v interiéru doplněných na čtyřlist, prolomených ve východní stěně. Oratoř nad novou sakristií je přístupna jen po žebříku. Věž kostela v ose presbytáře za jeho rovným závěrem vyzděná z lomového kamene je přístupná jen z prostoru bývalého hřbitova. Všechna věžová patra mají dřevěnou trámovou konstrukci a jsou prosvětlena střílnovými okny s kamenným parapetem. Krov nad presbytářem i nad kostelní lodí je z tesaných trámů s kolíkovanými tesařskými spoji v celé ploše. K jižní fasádě kostela je přistavěna barokní kaple půdorysu centrály s konvexními hranami, které se v nárožích orientují obrací v konkávní linie. V obvodovém zdivu je v západní stěně boční vstup s dnes zazděnou předsíní (v průčelí s krepovaným frontonem), nad vstupem velké okno s ustupujícím půlkruhovým záklenkem, opatřené vitráží (viz samostatná evid. karta) a barokní mříží. Obdobné okno je prolomeno také ve východní stěně kaple. V jižní stěně je situováno horizontální oválné okno s vitráží a kamenné náhrobky z první poloviny 19. století (viz samostatná evid. karta). Zdivo zakončuje bohatě profilovaná korunní římsa, střecha je sedlová nízkého sklonu s širokou valbou k jihu. Obvodové zdi jsou hladké, v přízemní části se soklem. Kaple je zaklenuta stlačenou valenou klenbou pojednanou mladší výmalbou s výjevem sv. Josefa. Prosvětlena je jednak dvojicí protilehlých obdélných oken s odsazeným půlkruhovým záklenkem, prolomeným v západní a východní stěně, jednak horizontálním oválným oknem v jižní stěně, pod nímž je situován oltář. Menza oltáře a novodobý obětní stůl jsou obloženy zeleným mramorem. Podlaha je nová, z růžového leštěného mramoru.