koželužna

V jižním čele areálu, orientovaná štítovou stranou k hlavní komunikaci, stojí dominantní třípodlažní budova čp. 75. Má obdélný půdorys s mírně skoseným SV nárožím a sedlovou střechu se zděným štítem. Je zděná převážně z lomového kamene - opuky, štít z cihel, omítky jsou hladké, vápenné. Štítové jižní průčelí je pětiosé, se dvěma okny do půdního prostoru ve štítě, lemované ve štuku naznačenou zubořezovou římsou. V přízemí bočního průčelí se nacházejí dva vstupy do domu a na okosené straně pak klenutý průjezd do nitra domu. Vstupy mají dochovaná, segmentově klenutá opuková ostění. Pod střešní římsou je pak centrálně umístěný obslužný otvor do zvýšeného podkroví, uzavřený svlakovými dveřmi. Okna jsou na uliční straně sdružená. Obě popsané fasády člení řady vysokých dvoukřídlých oken členěných do 2x3 tabulí zasklení, v prvním patře mají okna rovná nadpraží, ve druhém segmentová. Průčelí k vodě s půdním polopatrem je podtržené podezdívkou z pískovcových kvádrů a jednotlivá podlaží jsou oddělená kordonovými římsami. Industriální charakter budovy podtrhují pevná rozměrná okna v pěti pravidelně rozmístěných osách, s vysokými segmentovými nadpražími, zasklená v pravoúhlém rastru na 4x3 tabule. V levé ose jsou okna atypicky půlená sloupkem, s otevíravými křídly. Nad vodu vede v přízemí také manipulační vstup s kamenným ostěním a plechovými dveřmi. Provozní součástí budovy je jednopatrové severní křídlo, obrácené podélnou zadní stranou nad vodu.