venkovský dům - jižní část

Na severozápadním okraji Žerůtek umístěný rodinný dům má půdorys dlouhého obdélníku, na jehož severní okraj navazuje krátké hospodářské křídlo, na jižní rozměrnější kůlna. Dům má sedlovou střechu, průčelí člení deset okenních os s okny rámovanými profilovanými šambránami, spadajícími až ke kamenem obloženému soklu. Ústřední jedenáctou osu tvoří půlkruhově zaklenuté vstupní dveře v mělkém pásovou rustikou děleném rizalitu. Fasády dále člení profilovaná korunní římsa a bosovaná nároží. Ve štítech jsou dvojice oválných oken a pod nimi do přízemí směřující dvojice obdélných oken, avšak ve fasádách jinak bez členění. Nové okenní výplně jsou dvoudílné, jednoduché a šestitabulkové, vstupní dveře kazetové. Jižní část domu (č. p. 38) má na dvorní straně střechy bedněný arkýř, opatřený jedním ležatě obdélným oknem. Dvorek uzavírá zídka s pultovou stříškou. Vstupní síň má kamennou dlažbu, ostatní podlahy jsou prkenné. Síň a další dvě navazující místnosti jsou zaklenuté, objekt je podsklepený.