kostel evangelický sv. Petra a Pavla

Orientovaná stavba kostela bazilikálního typu stojí na urbanisticky důležitém nároží, na SZ okraji historické zástavby lázeňského města. Jižní průčelí směřuje do Francouzské ulice – sadového okruhu ve směru východ – západ, vstupní, západní průčelí do ulice Anglické – radiální komunikace směřující z centra města k severozápadu. Samostatnou stavbu obklopuje oplocený pozemek zahrady, dnes bez zahradní úpravy. Kostel je zděná a omítaná stavba s vysokou střední lodí obdélného půdorysu, zakrytou sedlovou střechou malého sklonu. K stěnám střední lodi jsou opřeny pulty střech nižších bočních lodí. Výška pětibokého závěru s valbovou střechou je středem mezi úrovní hlavní lodi a lodí postranních. Nejnižší jsou dva přístavky se zvalbenou stříškou vestavěné v rozích mezi bočními loděmi a závěrem. Na západní straně je v šíři střední lodi představená hmotná hranolová věž s užším nástavcem a zvoncovitou bání. V ose věže je od západu hlavní vstup do objektu, další vstup do sakristie, v přístavku na jižní straně, je dnes uzavřen. Severní a jižní průčelí jsou shodná, členěná 5 okenními osami ve dvou patrech, přízemní okna bočních lodí jsou výrazně větší. Převýšená, půlkruhem zakončená okna jsou zapuštěná v ústupkovém ostění, členěná dřevěnými pruty románského typu. 5 polí rámují v obou výškových úrovních lisény, na nárožích výraznější, pod profilovanou korunní římsou spojené obloučkovým vlysem. Stejné členění se opakuje v západním průčelí - na bočních lodích s jedním oknem, na bočních přístavcích se dvěma drobnějšími okny a na závěru, kde jsou ve třech výrazně převýšených oknech osazeny barevné vitraje. Na věži je uplatněna poněkud odlišná, stroze geometrická koncepce s předsazenými širokými nárožími a ustoupenými středy stěn, členěnými vysokými okny, v přízemí obdélnými, v patře zakončenými půlkruhem, dělenými kovovými příčkami, ve vstupním průčelí je jediné vysoké okno. Z části zachované původní skleněné tabulky jsou jen částečně průhledné, nazelenalé. Nad úrovní římsy střední lodi, u věže zjednodušené, je postaveno užší patro (s oknem a ciferníkem hodin) vrcholící třemi římsovými stupni. Osmiboká nástavba (se stříškami nad nárožími spodní etáže věže) s žaluziovými okny je zakrytá odstupňovanou zvoncovou bání, ve vrcholu je osazen jednoduchý kříž. Před věží je předsazená stěna vstupu do kostela, postranní stěny jsou hladké, ukončené okapem, ve střední geometrizované části nad obdélným vchodem je trojnásobná, vzhůru ostře lomená římsa. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé plné, se stylovým zdobením, trojúhelný nadsvětlík sledující římsu je prosklený, s příčkami ve formě tří křížů. Střecha je pokryta eternitovými šablonami, věž zakrývají drobnější šablony typu bobrovky.