dům

Soubor domů č. p. 19 – 20 se nachází na západním okraji městské památkové rezervace Úštěk v jeho ochranném pásmu a je součástí Českého předměstí, ulice 1. máje, která je páteřní východo- západní osou historického půdorysu města, ležícího na pískovcovém ostrohu. Historicky náležel objekt do židovské čtvrti, neboť sousedí se Synagogou a tzv. Rabínským domem. Dům jako celek s pozdně klasicistní fasádou je postaven na dvou parcelách obdélného půdorysu p. č. 1036 (užší parcela na východě, náleží k č. p. 19, 1. a 2. osa zleva) a p. č. 1035 (širší parcela na západě, náleží k č. p. 20, 3. – 8. osa zleva) s přístavkem bývalých záchodů na západní straně. Původně gotický dvojdům se středním průjezdem a dvěma štíty do ulice byl upraven po požáru do pozdně barokní podoby podélného čtyřtraktu, dnešní klasicistní úpravu získal ve 2. polovině 19. století. Jedná se o řadový patrový, zděný hladce omítnutý objekt se dvěma suterény postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou betonovými drážkovými taškami. Protože se terén od ulice 1. máje poměrně prudce svažuje k jihu, do údolí Loubního potoka, je jižní dvorní průčelí o podlaží vyšší - 1. suterén se zde jeví jako přízemí. Okna jsou (pokud není uvedeno jinak) dvojitá čtyřkřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazená v líci fasády, bíle natřená, asi z 2. poloviny 20. století. Jelikož je popisovaný dům vyšší než jeho sousedé v řadě, uplatňují se při pohledech na něho i štíty jeho neexistujících bočních průčelí (západ, východ). Oba štíty jsou hrubě omítnuty a mají vlevo od středu okna opatřená železnými dvířky. Severní hlavní vstupní podélné průčelí je osmiosé (1. až 3. osa zleva náleží domu č. p. 19 a 3. – 8. osa zleva náleží k domu č. p. 20.), mělce bosované, vodorovně je členěno dnes jednoduchým hrubě omítnutým soklem a profilovanými římsami: korunní, kordonovou a v patře krepovanou bankálovou. Okna v patře mají profilované šambrány s ušima a pod výše zmíněnou bankálovou římsou parapety s vpadlými obdélnými zrcadly. Původní dům č. p. 20 byl postaven na parcele č. 1035. Severní hlavní vstupní podélné průčelí je šestiosé a plynule navazuje na průčelí domu č. p. 19. Od 19. století se severní hlavní vstupní průčelí sjednotilo jako celek pozdní klasicistní fasádou. Dnes je mělce bosované, vodorovně členěno jednoduchým hrubě omítnutým soklem a profilovanými římsami: korunní, kordonovou a v patře krepovanou bankálovou. Třetí až osmou osu zleva zabírají tři segmentové oblouky převážně slepé arkády s profilovanými šambránami s ušima. V prvním oblouku (na místě 3. a 4. osy) jsou dnes novodobá rámová dvoukřídlá dovnitř otvíravá pravá vrata z vnější strany svisle pobitá latěmi. Nad nimi, nad poutcem, na místě obvyklého nadsvětlíku, původní pevná rámová konstrukce se třemi výplněmi rozdělená dvěma klapačkami. Ve druhém oblouku jsou v 5. ose, v hluboké obdélné nice se třemi schodišťovými terazzovými stupni, dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé svlakové dveře se šesti výplněmi na vnější straně, hnědě natřené. Ve druhém oblouku v 6. ose a ve třetím oblouku v místě mezi 7. a 8. osou je po okně. Jižní zadní dvorní podélné průčelí je též osmiosé s přístavkem bývalých záchodů na západní straně. Obdobný přístavek byl též na straně východní, ale ten je dnes zachován v pouhém něco přes 1 m vysokém torzu. V patře má pavlač (dnes asi ze železobetonu a v havarijním stavu, bez zábradlí nesenou jedenácti krakorci - mezi čtyřmi posledními již není podlaha stav k roku 2014), ze které je dveřmi přístupný záchodový přístavek. V prvních dvou osách byla okna nahrazena jedním trojdílným dvojitým oknem dovnitř otvíravým ve špaletě osazeným. Ve 3. a 4. ose jsou asi původní okna, která se od výše popsaných liší otvíráním ven vnějších křídel. V 5. ose jsou v hluboké nice novodobé z větší části zasklené rámové levé dovnitř otvíravé dveře s nadsvětlíkem, v 6., 7. a 8. ose po okně. V přízemí je též železobetonová pavlač, dosud užívaná, ale kratší. Je z ní přístupný záchodový přístavek a na východní straně končí u dveří ve 3. ose, aby na ni navázaly schody na dvůr. V 1. a ve 2. ose je po okně, ve 3. ose jsou převážně zasklené dvoukřídlé asymetrické v líci fasády osazené pravé ven otvíravé rámové dveře s nadsvětlíkem, ve 4. ose je jednoduché dvoukřídlé šestitabulkové ven otvíravé okno od schodiště z doby výstavby domu. V páté až osmé ose jsou dnes ve špaletě osazená jednokřídlá dvoutabulová jednoduchá plastová okna, v 5. a 6. ose menší než v ose 7. a 8. První suterén má v záchodovém přístavku zazděné segmentové dveře, v 1. a ve 2. ose luxfery zazděná okénka, ve 3. ose jsou ve špaletě osazené svlakové levé dovnitř otvíravé dveře s nadsvětlíkem. Ve 4. ose otvor není a v místě 5. a 6. osy je segmentem zaklenutá brána průjezdu. Ve zbytku průčelí je dnes mezi 7. a 8. osou okno bez výplně a malý průduch nad ním. Průčelí má otvory bez šambrán, je okrové s šedým hrubě omítnutým soklem. Ve střeše, zhruba nad 5. a 7. osou, má dva sedlové vikýře. Pod domem se nachází převážně zatravněný dvůr, spojený s navazujícími schodišti se zahradami na severním břehu Loubního potoka.