obchodní dům DON

Nárožní čtyřpodlažní budova domu oděvů byla navržena v roce 1968 architektem Janem Doležalem jako dostavba obchodního centra města Hradec Králové. Byla dokončena v roce 1974. Celé přízemí budovy je prosklené, v parteru se nachází velkoplošné výkladce a vstupy do obchodního domu. Další dvě podlaží jsou oproti přízemí předsazena, poslední patro je opět v úrovni přízemí. Druhé a třetí patro je předsazeno ve dvou úrovních a zároveň dvou odlišných členěních. Více předstupující dvoupodlažní část je bez okenních otvorů a je obložena plastickým keramickým obkladem od výtvarnic Děvany Mírové, Lydie Hladíkové a Marie Rychlíkové, které na keramických fasádách navrhly i geometrické ornamenty. Méně předsazené plochy jsou členěny pásovými okny a jsou obloženy hladkými keramickými obklady. Fasády tak dostaly unikátní působivou plasticitu na vysoké estetické úrovni. Čtyřpodlažní ocelový skelet (6x 9 m a 6x16,5 m) s keramickým pláštěm.