měšťanský dům U zlatého kříže, U žlutého lva

Soubor dvou samostatných na sebe navazujících objektů: Dolní.nám. 34 a Šemberova 3. Dolní náměstí 34: Dvoupatrový řadový dům o šesti okenních osách do náměstí, protažený dvorním dvoupatrovým (nalevo) a třípatrovým (napravo) přístavkem po obou stranách dvora. Hlavní objekt je postaven na třech gotických parcelách. Sklepy na levé straně objektu jsou pozdně gotické s původní valenou klenbou po celé délce. Ve střední části objektu se nachází pozdně gotický valený sklep pod vstupní částí průjezdu a po pravé straně objektu je umístěn v zadním prostoru raně gotický sklep zaklenutý plackovou klenbou do pasů, navazující na dva valené barokní sklepy pod pravým dvorním přístavkem. Všechny sklepy jsou vzájemně dodatečně propojené. Přízemí je v přední části dvoutraktové, zaklenuto renesančními valenými klenbami částečně s trojúhelníkovými výsečemi. Pravý prostorný mázhaus je rozdělen novodobou příčkou na obchod a průjezd. Zadní prostor hlavního objektu je rozdělen na tři podélné místnosti: střední renesanční valeně zaklenutý průjezd do dvora, levou místnost, zaklenutou plackovou klenbou do pasů a místnosti po pravé straně, zaklenuté renesančními valenými klenbami s trojúhelníkovitými výsečemi. Klasicistní dvouramenné schodiště do pater zakončené světlíkem je umístěno v pravé střední části objektu. Stropy patra jsou až na výjimku v pravém dvorním rohu ( renesanční klenuté místnosti ) objektu plochostropé. V části otočené do náměstí se zachovali klasicistní stropní fabiony. Střecha je sedlová, krov novodobý. Vstupní dveře do půdního prostoru jsou kovové, barokní s původním kováním. Hlavní fasáda do náměstí je z třetí čtvrtiny 19.stol. Ostatní fasády objektu jsou jednoduché novodobé. Levý dvorní přístavek je dvoupatrový, nepodsklepený, jednotraktový s místnostmi v patře přístupnými venkovním schodištěm a klasicistní pavlačí s původní břidlovou podlážkou. V přízemí jsou klasicistní prostory zaklenuté plackovou klenbou. Pravý dvorní přístavek je třípatrový jednotraktový částečně podsklepený s místnostmi přístupnými z klasicistní pavlače. Jeho sklepy jsou zaklenuty barokní valenou klenbou, v přízemí se částečně dochovaly plackové klenby, patra jsou plochostropá s dřevěnými trámovými stropy. Střecha je pultová. Šemberova 3: Třípatrový dvoutraktový objekt, nepodsklepený. V levém přízemním traktu, zaklenutém valenou klenbou se nachází vstup do ul. Šemberovy a dvora objektu Horní nám. 34. Pravý trakt je při ulici Šemberova klenut dvěma poli křížové hřebínkové klenby. Za ní následuje novodobé terasové dvouramenné schodiště a v zadní části pokračuje třemi poli plackové klenby klenuté do pasů. Patra jsou dvoutraktová, plochostropá. Krov je jednoduchý hambálkový, střecha valbová, krytá plechem. Dvorní fasáda je dvouosá jednoduchá; uliční jednoduchá čtyřosá, členěná pouze profilovanou římsou umístěnou mezi přízemím a patry.