bývalá vojenská pekárna

Dvoupodlažní nepodsklepená budova na podkovovitém půdorysu pětibokého bastionu z režného neomítaného zdiva ukončen sedlovými okapově orientovanými střechami s pálenou skládanou krytinou a původními světlíky. Vnitřní dvůr směrem k ulici Koželužské je uzařen dvěmadvoukřídlími litinovmi branam,i s oplocením ve středu s přízemní zděnou stavbou obdélného půdorysu s valbovou střechou. Víceosé fasády v rozvrhu 14 - 4 - 4 - 4 - 11 os jsou prolomeny obdélnými okny, rámovanými jednoduchým pískovcovým ostěním a ve vrcholu ukončeny profilovanou korunní římsou. původně jako vojenský účelový objekt. Dispozice objektu je jednotraktová sledu místností s valenými klenbami s vrcholnicemi kolmo k průčelí. Obvodové zdivo i zdivo mezi jednotlivými prostory je masivní o síle cca 1 m. Na nárožních zkoseních jsou osově situována dvě dvouramená schodiště ve tvaru písmene V ve střední části s původními pískovcovými studnami s pískovcovým obkladem. Komunikace mezi jednotlivými prostory je zajištěna spojovacími branami při vnitřní straně půdorysu, v místech průrazu jsou trojúhelné výseče ve valených klenbách. Výška místnosti cca 425 cm, rozpon kolem 5m. Pro účely pekárny, původně vojenské, dnes sloužící podniku, byly provedeny některé úpravy, zejména pro situování pecí a vzduchotechnického zařízení. Dispozice druhého nadzemního podlaží shodná s přízemím. Krov je dvoupatrový, tvořený ležatou stolicí, se středními věšadly. Po pravé straně vnější části objektu se dochovala část hradebního valu se zbytkem průchozí, částečně zaklenuté chodby.