fara u sv. Mořice

Nárožní částečně podsklepený objekt fary o dvou nadzemních podlažích s mansardovou střechou. Fasáda do ul.Pekařské je sedmiosá se zvýrazněnými bočními rivality. Do ul.Opletalovy je fasáda pětiosá se středním mírně předsazeným vstupním rizalitem, zakončeným trojúhelným tympanonem. Omítka je hladká, okna jsou zdobena pouze profilovanou podokenní římsou. Přízemí a patro je od sebe odděleno průběžnou římsou. Kordónová římsa je profilovaná, zdvojená. Dva vjezdy do objektu jsou zaklenuty stlačeným obloukem, zdobeny profilovanými kamennými klasicistními portály. Vstup do objektu je ranně barokním kamenným portálem s erbem Ferdinanda Schöfelda s nápisem obnovení v roce 1682 ve znění: FERDINAND SCHRÖFFELDESCHROF, FENHAIMI: V: D: PROTONOTARV. APLIC, CATH: ECC: OLOM: CAN: CVSTOSNECNONAD, S MAVRITIVPAROCH: HASAEDESPSOPRIISSVYFTIBVS, SINETAMENPRAEJVDICIOSVCCE SSORVFERMEINTE, GRAGAFVNOAMENTIS RESTAVRARIFECIT ANO 1682. Sklep o jednom prostoru pod pravým traktem zaklenut cihlovou valenou klenbou je přístupný ze dvora padacími dveřmi. Přízemí do ul.Opletalovy je trojtraktové se střední vstupní chodbou, zaklenutou dvěma poli plackových kleneb do středního pasu. Po pravé straně je místnost se stejnou klenbou. V levém traktu situovaném podél ulice Pekařské jsou jednotlivé místnosti zaklenuty valenými klenbami s pětiúhelnými vzájemně spojenými lunetami a plackovými klenbami do pasů. Rohová místnost je zaklenuta pruskou klenbou se symetricky umístěnými trojúhelnými lunetami v nárožích. Křídlo do ul. Pekařské je dvoutraktové s druhým traktem tvořeným druhotně zazděnými arkádami, klenutými pruskou plackou. Patra jsou plochostropá, částečně zdobená vpadlými štukovými zrcadly. Schodiště je dvoutraktové, zaklenuto segmentovou klenbou. V pravém zadním traktu se dochovalo venkovní kovové vřetenové schodiště do pater. Střecha je mansardová z ulic prosvětlená půlkruhovými vikýři, ze dvora obdélnými.