městský dům s dvorními křídly

Dvoupatrový osmiosý dům s hodnotnou klasicistní fasádou. Střední osu průčelí tvoří plochý rizalit. V něm v přízemí široký obdélníkový vchod s představeným portikem tvořeným pilastry, jimž představeny dórské sloupy nesoucí trojúhelný plasticky členěný štít. Okna po stranách rizalitu osazena v naznačených slepých arkádách. V parapetech plastické figurální motivy z antické mytologie. Nad okny listové motivy. Patra rizalitu doprovází na nárožích liseny s listovými hlavicemi. V rizalitu je po dvojici sdružených oken. Okna druhého patra rámují profilované šambrány. Hlavní římsa podtažena zubořezem a v rizalitu ještě volutovými konzolami. Mezi popisovaným domem a levým sousedem č. p. 581 je ponechána mezera uzavřená klasicistní brankou popsanou u domu č. p. 581. K průčelní budově přistavěna na straně do dvora novodobá stavba Sokolovny. Ohradní zeď na levé straně dvorka členěna čtyřmi konchou zaklenutými nikami v jednoduchých šambránách. Domovní chodba opatřena rovným stropem. Průčelní místnost vlevo vedle ní má rovný strop s jednoduchým štukovým rámcem. Levá průčelní místnost má valenou klenbu s trojúhelnými výsečemi. Obdobně i prostora vzadu. Vpravo vedle chodby leží při průčelí plochostropé místnosti. Za nimi honosné dvouramenné schodiště sklenuté na podestách plackami. Nad schody jsou klenby křížové s plochým štukovým dekorem. Patro je plochostropé. Ze schodiště do průčelní místnosti vedou zajímavé klasicistní dveře. Pod levou polovinou domu leží zcela malý sklípek zaklenutý cihlokamennou klenbou. Další drobný sklep leží pod schodištěm. Je opatřen plackovými klenbami. popis branky z č. p. 581: Mezi domem č. p. 581 a pravým sousedem č. p. 586 ponechána mezera uzavřená brankou. Její střed tvoří vjezd obdélný s fabionovou římsou a úsekem atiky, po stranách menší branky pro pěší.