bývalý jezuitský seminář sv. Františka Xaverského

Čtyřkřídlý, třípatrový nárožní dům se suterénem a vrcholně barokním průčelím. Do náměstí je průčelí sedmiosé, pokračující vpravo zaobleným nárožím do ulice Na hradě, a sedmiosým průčelím. Vstup do objektu je vytvořen bránou s polokruhovým zakončením a štukovou výzdobou, vytvářející náznak bohatého pozdně barokního portálu. Přízemí je odděleno od horních pater bohatě profilovanou římsou na kterou nasedají u hlavního vstupního průčelí 4 průběžné pilastry po stranách nárožních okenních os. Ostatní průčelí jsou členěna dvěma jednoduchými lisénami na koncích fasád. Okna bočních fasád jsou zdobena pouze jednoduchou štukovou šambránou. V prvním patře u reprezentativní fasády do náměstí a bočního sálu, umístěného v křídle podél ulice Na hradě jsou okna zdobena profilovanými šambránami s ušima a kapkami, nad nimiž jsou okřídlené trojúhelníkové frontony. Okno nad vstupem má uprostřed segmentový, prolomený fronton s erbovním znakem a biskupskou čepicí. Pod frontonem je štuková výzdoba s listovými a lasturovými motivy, boční šambrány jsou na dolním konci volutově zatočeny. V patře zaoblené fasády se nachází výklenek s pískovcovou sochou sv. Floriána. Dvorní fasády jsou členěny jednodušeji. Přízemí je odděleno od horních pater dvojitě profilovanou římsou, mezi jednotlivými okenními osami jsou děleny jednoduchými štukovými pilastry, v prvním patře se zužujícími. V kolmém rohu dvou fasád je postaven novodobý prosklený výtah. Valený cihelný suterén s trojúhelníkovými výsečemi se nachází pouze pod pravou částí objektu, v křížení křídla západního a jižního je klenba křížová, v některých místech postaven přímo na skálu. V západním křídle suterénu se nachází studna, dnes zakrytá. Objekt je dvoutraktový s taktem spojovacích zaklenutých chodeb podél nádvoří a učebnami otočenými do ulice. Jenom jižní křídlo umístěné kolmo k ul. Na hradě je jednoramenné. Schodiště je dvouramenné, zaklenuté valenou klenbou, na mezipodestách klášterní klenbou. Chodby jsou zaklenuty valenou klenbou s obkročnými trojúhelnými výsečemi. V přízemí křídla situovaného do nádvoří se nachází velká místnost, klenutá valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi, síťovou klenbou a v závěrečném poli pruskou klenbou, přičemž všechny klenby jsou od sebe odděleny klenebními pasy ve tvaru stlačeného oblouku, zakončeného ve vyzděných sloupcích. Za hlavním portálem se nachází vjezd s vyrovnávacími schody do přízemí, zaklenutý valenou klenbou s vrcholnicí kolmou k ulici. V kulatém nároží při přechodu ze severního do západního křídla je ve všech podlažích vytvořena oválná místnost, jejíž osa je kolmá k nároží. V přízemí je zaklenuta kopulovou klenbou se sedmi trojúhelníkovými výsečemi, v patře plochostropé, členěné na stěnách šesti pilastry tvořenými dvěma polosloupy zakončenými korintskou hlavicí. Výstupy z místnosti jsou ve vrcholu orámovány stlačeným kruhovým štukovým obloukem, zakončeným na drobných bočních římsičkách, přiléhajících k pilastrům, vstup z chodby je vytvořen pískovcovým portálkem s uchy a kapkami. V přízemí západního křídla se nachází místnost zaklenutá valenou klenbou s obkročnými výsečemi. II. a III.patro je plochostropé, zaklenut je pouze schodišťový prostor. Krov je původní barokní ležatá stolice, v současné době zateplen, částečně přiznán a využíván jako učebny a kanceláře