bývalé kapitulní děkanství - arcidiecézní muzeum

Dvoukřídlová patrová budova býv. kapitulního děkanství s přiléhajícími hospodářskými budovami. Před hlavním průčelím čestný dvůr uzavřený kovovým oplocením s kovanou bránou. Počátkem 21. století provedena rekonstrukce pro potřeby Arcidiecézního muzea. Kapitulní děkanství. Palácový dům o 2 křídlech kolem dvora, uzavřeného kovanou mříží, s kamennými sloupky. Jednopatrový. Západní křídlo sedmiosé má průjezd s kovaným portálem a dveře, jichž portál vrcholí úseky štítových říms a znakem. Fasáda hladká, okna mají rámy a nástavce. Severní křídlo se skládá z části přilehlé ke křídlu západnímu o 5 osách, podobně členěnému a z části další o 13 osách. Uprostřed je podloubí a nad ním široká loggie, kam vedou ozdobně rámované otvory. Do parkánu terasa, ukončená cihlovým zábradlím. Středověké části ve sklepech, v přízemí hřebínkové klenby a pozdněgotické šambrány. Nápisy: V roce 1847 z Šemberova podnětu kapitulní děkan Rudolf Thysebaert připomněl dávnou událost umístěním nápisové desky pamětní na kapitulním děkanství na pavlač v 1. patře objektu zadního křídla: DIE. IV. AVGUSTI. MCCCVI. WENCESLAVS. III. BOHEMIAE. ET. POLONIAE. REX. STIRPIS. PRZEMYSLEAE. VLTIMA PROLES. EXERCITVM. POLONIAM. VERSUS. OLOMUCII. CONTRAHENS. A. CONRADO. DE. MVEHOVE. HOC. IN. DEAMBULACRO. OCCISVS EST. Hospodářský trakt. Přízemní stavba půdorysně rozložená po 3 stranách obvodu parcely kolem prostorného dvora, zděná, omítaná, krytá pultovými střechami s plechovými šablonami (JV a JZ trakt) a sedlovou střechou s eternitem (SZ trakt), hladké fasády s měkkou omítkou, částečně s původním architektonickým členěním (2 kamenná ostění oken do náměstí, kamenný portál vjezdu se dvěma erby), většinou však jen se zbytky jednoduchého členění fasád v omítce kolem novodobě upravených vstupních a okenních otvorů; interiér klenutý (kromě části SZ křídla.) JV trakt prezentován do náměstí ohradní zdí s korunní římsou ukončenou ve dvou výškových úrovních, s vjezdem mimo osu s bohatým kamenným portálem; k ohradní zdi do dvora připojeny budovy traktu (jižní a východní část) s okny orientovanými do náměstí: v levé části dvě kamenná ostění s kapkami, ve východní pravé části dvě okna v líci fasády; část východní původně asi otevřená do dvora třemi oblouky v delší straně, jedním v kratší straně; jižní část se dvěma místnostmi klenutými křížovou klenbou s hřebínky, podlaha - pálená dlaždice 28 × 28 cm; stavební návaznost na JZ trakt. JZ trakt - v celé hloubce parcely, se třemi obdélníkovými místnostmi klenutými valenými a křížovými klenbami, podlahy - palubovka, betonová mazanina, do dvora a k sousednímu objektu nověji upravená tří a dvoudílná pravoúhlá okna a nově upravené vstupní otvory: pětiosá fasáda - 1. osa vstupní otvor s jednokřídlými dveřmi, 2. a 4. vstupní otvor s dvoukřídlými dveřmi, 3. a 5. trojdílné okno (počítáno od JV.) SZ trakt - jen v části šířky parcely, převážně klenutý, 6 místností s valenou klenbou s lunetami, 2 s rovným stropem, šestiosá fasáda se 4 pravoúhlými vstupními otvory a 2 pravoúhlými okny. Brána hospodářského traktu je situována mimo osu ohradní zdi objektu do náměstí, s kamenným portálem a dvěma představenými nízkými patníky s oblým ukončením (pískovec.) Portál - hladká vertikální část portálu, její polovina směrem do středu portálu členěná a vystupující - při zemi oble tvarovaný nárazník, na něm spočívající část hustě vertikálně členěna a ukončená v horní části pravoúhlým zalomením směrem do středu portálu; na vertikální části portálu spočívá pravoúhlé nadpraží s obloukem vstupního otvoru, trojúhelníkovými cvikly a vyloženou korunní římsou krytou pultovou střechou s pálenou taškou a piniovými šiškami na hranolových soklech po obou stranách, vnitřní oblouk nadpraží je sledován hustým lineárním profilem vystupujícím z líce a v patě oblouku pravoúhle se zalamujícím (směrem vně portálu.) Ve vjezdovém otvoru jsou osazena novodobá nestylová dvoukřídlá vrata z šikmo kladených lišt; na rovnoběžníkovém klenáku portálu osazen kamenný štít s erbem Viléma Alberta hr. Lichtenštejna z Kolovrat (orlice s půlměsícem a prsním štítkem s příčným břevnem) datovaný letopočtem 1709.