metropolitní fara - dům bonifantů

Jednopatrový trojkřídlý objekt se suterénem s klasicisujícími fasádami z roku 1859 má hlavní průčelí se vstupem do náměstí, pětiosé postranní průčelí jsou dvouosá. Vstup je ve středu průčelí, okna v přízemí i v patře zaklenuta segmentem. Celé přízemí zdobeno bosáží, patro má okna v profilovaných šambránách s nadokenními rovnými římsami s akroteriemi na volutově stlačených konzolách. Parapetní část oken prvního patra spojena a členěna obdélníkovými vlysy. Průčelí ukončuje podokapní římsa nesena volutově stočenými konzolkami. Objekt je konstrukční dvoutrakt, schodiště umístěné za hlavním vstupem ve středu dispozice je tříramenné, podezděné, ve schodišťové zdi vyklenuta kobylí hlava. Suterén objektu sestává z jednoho většího prostoru sklepního pod traktem vpravo od hlavního vstupu, který je zaklenut cihelnou klenbou eliptickou s vrcholnicí kolmou k hlavnímu průčelí a jednoho menšího prostoru pod prostorem hlavního vstupu, zaklenutého rovněž cihelnou klenbou valenou. Zdivo suterénu smíšené. Přízemí celé zaklenuto cihelnými klenbami klášterními a valenými s trojúhelníkovými výsečemi. Patro plochostropé. Travertinová deska 30 × 70 cm s nápisem: NÁMĚSTÍ TOTO POJMENOVÁNO BYLO VÁCLAVSKÝM NA PAMĚŤ TISÍCILETÉHO JUBILEA ÚMRTÍ KNÍŽETE SVATÉHO VÁCLAVA.