venkovská usedlost

Samostatně stojící, trojstranná, zděná neuzavřená usedlost, skládající se ze severozápadní hlavní obytné budovy, severovýchodního chlévního křídla, východních stodolových křídel a jihovýchodního výměnku. Hlavní budova je štítově orientovaná, s polopatrem, krytá sedlovou střechou s eternitovou šablonou, vybudovaná na výrazně obdélném půdoryse. Hlavním vodorovným prvkem štítového průčelí je profilovaná korunní a kordonová římsa. Kordonová římsa přetíná nárožní kvádrování. Korunní římsa odděluje trojúhelníkový štít. Hlavní průčelí je členěné čtyřmi okenními osami. V přízemí jsou osazená obdélná, dvoukřídlá okna, v patře obdélné, horizontálně orientované dřevěné žaluzie. Okna jsou opatřená úzkou ústupkovou šambránou, osazenou na nízký nevýrazný parapet. Kolem štítu obíhá profilované okřídlí se zubořezem. Mezi dvěma okny ve štítě je prázdná mělká nika s půlkruhovým záklenkem. Nad nikou je kruhový větrací otvor obtočený profilovanou šambránou. Na dvorním průčelí se projevuje rozdělení objektu na obytnou a hospodářskou část. Přední obytná část je oddělená i protipožárním atikovým štítem, vystupujícím nad rovinu střechy. Je členěná čtyřmi okenními osami. Kolem oken v přízemí chybí šambrány. Ve čtvrté ose je zazděný původní vstup do domu, který je v současnosti z náspí. Nad zazděným vstupem se dochovala nevýrazná profilovaná římsa nesená dlouhými postranními konzolami. Přízemí hospodářské části je prolomené čtyřmi stlačenými arkádami, uloženými na pískovcových toskánských sloupech, spočívajících na hranolových soklech. Arkádové náspí je překryté segmentovou klenbou. Nad arkádou je štukový pás, který je nad vrcholy oblouků přerušený kruhovými ventilačními otvory v šambránách do podstřeší. Severovýchodní fasáda je hladká, kromě dvou oken do obytných místností, prolomená v pravidelném rytmu malými ventilačními okénky.