kříž

Na obdélníkové základně, zcela zapuštěné do terénu, spočívá sokl s bočními kabelovanými křídly, stočenými v horní i spodní části do volut. Na přední straně v rytém rámu s konkávně vybranými rohy maiuskulní nápis s chronogramem: „IESV PRO / VERA MVN / DI SALVTE / CRVCIFIXE / PROPITIVS / NOBISESTO“. Na zadní straně v horní části nápis: „renov : 1847“. Pod nápisem rytý rám s konkávně vybranými rohy, v rámu nahoře vyryt rovnoramenný kříž, pod ním maiuskulní nápis: „FUNDATOR TO= / HOTO KRIŽIZE, / GEST SAUSED / PTENSKÝ JOSEF, / POSPISSIL. ANNO- / 1797“. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na přední straně segmentově vypjatou. Na soklu pylon, členěný obdélnými vpadlinami, v nich reliéfy: vpředu – květinový závěs, pod ním kalich s hostií, v ní nápis: „IHS“; pohledově vlevo – zkřížená a svázaná kopí; pohledově vpravo – zkřížená šavle a důtky, pod nimi hra v kostky. Na pylonu litinový kříž na litinové patce, nesené dvěma andílky. Tělo Krista prověšeno do tvaru „Y“, hlava skloněna k pravému rameni, bederní rouška svázána u pravého boku, nohy přibity dvěma hřeby. Nad hlavou nápisová blána „INRI“. U paty kříže ikonografické zobrazení „Tří Marií“. Rozměry: výška soklu - 150 cm, výška pylonu - 190 cm, výška kříže - cca 150 cm.