měšťanský dům

Karta: Řadový jednopatrový dům s vysokou atikou o 3 okenních osách, krytý sedlovou střechou s polovalbou (eternit.) Přízemí je hladké, s okny v jednoduchých rámech a nesymetricky umístěným portálem, jehož archivoltu doplňují prázdné výseče, nad nimiž probíhá architráv, vlys s geometrickými výplněmi a římsa. Patro odděluje kordonová římsa, nesoucí nárožní pilastry. Okna jsou vložena do plochých rámů a v parapetech v nadpraží mají geometrické vpadlé výplně. Mezi nimi v ose průčelí, je umístěn zděný arkýř s nízkou plechovou stříškou, nesený hladkou konzolou a opatřený sdruženým oknem; ve vlysu jeho římsy je letopočet 1692. Po jeho obou stranách jsou niky pro sošky, vložené do štukových rámů, ukončených novými římsami. Atika je oddělena kordonovou římsou a členěna plochou arkádou, spočívající na pilastrech, v 5 polích, do nichž jsou vložena 3 okna v jednoduchých rámech na společné podokenní římse. Dvorní průčelí je hladké, ukončené štítem, šalovaným svislými prkny s polovalbou. V interiéru je zachován celou hloubkou domu procházející průjezd, krytý masivním trámovým stropem, podepřený vyzděným pasem, v zadní části pak při dveřích zaklenutý křížovou klenbou. Prostory v přízemí směrem do náměstí jsou plochostropé, předělené dodatečnou příčkou; k nim přiléhá křížovou klenbou klenutá býv. komora. Schodiště do patra, umístěné jako místnosti po pravé straně průjezdu, spočívá na pasu, pod nímž je vstup do sklepů; je opatřeno kuželkovým zábradlím a ústí do horní síně s trámovým stropem, ve středu otevřené světlíkem. Pokoje jsou plochostropé. Řadový jednopatrový dům s atikou, krytý sedlovou střechou s polovalbou. Přízemí hladké s okny v jednoduchých šambránách a nesymetricky umístěným portálem vjezdu. Patro odděluje kordonová římsa, nesoucí nárožní pilastry. Okna vložena do plochých šambrán s římsou. V ose průčelí arkýř, nesený hladkou konzolou a opatřený sdruženým oknem. Po stranách malé niky, vložené do štukových šambrán. Ve vlysu jeho římsy letopočet 1692. Atika oddělena kordonovou římsou a členěna plochou arkádou, spočívající na pilastrech, mezi něž vložena okna v jednoduchých šambránách. Původně renesanční dům, přestavěný ve 2. polovině 17. století, upravovaný v 19. a 20. století. V roce 1995 zahájena oprava fasády.