kostel sv. Jiří

Jednolodní stavba obdélného půdorysu s polygonálním kněžištěm a čtyřbokou věží v ose západního průčelí, k jejíž severní straně přiléhá válcové šnekové schodiště. K oběma bokům kněžiště se připojují pravoúhlé sakristie. Okna lodi, kryté sedlovou střechou se sanktusníkem, rámována profilovanými šambránami s ušima a kapkami, s klenákem ve vrcholu a rovnou nadokenní římsou. Fasády lodi i presbytáře rytmicky členěny toskánskými pilastry nesoucími mohutnou profilovanou římsu. Fasáda sakristií nečleněná, okna bez šambrán. Stěny věže se dvěma goticky profilovanými kordonovými římsami otevřeny pravoúhlými okénky s kamenným ostěním, ve zvonicovém patře na třech stranách dvojicemi oken s půlkruhovými záklenky. Nad nimi osazeny kruhové číselníky hodin. Věž, zastřešená dovnitř klopenou dvouspádovou střechou, ukončená renesanční atikou slezsko - polského typu. Přízemí věže prolomeno kamenným portálem s výrazně profilovaným ostěním s ušima a kapkami na bocích, s dvojicí sloupů s kompozitními hlavicemi, které nesou vyložené kladí s letopočtem 1698 v architrávu a s erbem hradiského opata Norberta Želeckého z Počenic ve vlysu ukončeným rozeklaným segmentovým frontonem a dvěma vázami. Uprostřed štítového pole nástavec s výklenkem, který přečnívá štít a je zakončen trojúhelníkovým frontonem. Po stranách nástavce voluty, ve výklenku socha sv. Štěpána. Nad portálem osazen třídílný reliéf s rolverkovou kartuší a aliančním znakem uprostřed, hermami po stranách. Heraldický pravý znak náleží Kašparu Myrušovi z Litovle, opatu Klášterního Hradiska u Olomouce v letech 1556 - 1576, levý znázorňuje sv. Štěpána, patrona kláštera. Kostel postaven na místě starší stavby v letech 1696 - 1698 nákladem hradiských premonstrátů. Gotická věž z 2. poloviny 15. století renesančně přestavěna mezi lety 1572 - 1576. Kříž před vchodem do kostela. Volně stojící kamenný jetelový kříž s korpusem Ukřižovaného Krista na hranolovém soklu s reliéfem zkřížených kopí na dvojstupňovém podstavci. Spodní stupeň nese reliéf sv. Václava a je ukončen trojúhelníkovým štítem. Horní stupeň, rozšířen volutami po stranách, s plastickou výzdobou akantových listů a reliéfem kalichu ukončuje segmentově tvarovaná profilovaná římsa. Kříž z roku 1745 stával do roku 1896 před bránou kostela. Ohradní zeď s bránou kolem areálu bývalého hřbitova. Zídka z lomového kamene situována na obvodu někdejšího hřbitova (zrušen 1873) kolem kostela. Zeď zčásti krytá břidlicovými plotnami s kamennými chrliči osazenými ve zdivu, má osm opěrných pilířů a je prolomena dvěma vstupy. Západní vstup s dvoukřídlou železnou bránou rámován romantickým útvarem vyzděným z lomového kamene se sochou Panny Marie Lurdské v nice nad vstupem (z roku 1899.) Jižní vstup se schodištěm a dvoukřídlými dveřmi pod stříškou. Kostnice za kostelem. Drobná zděná stavba obdélníkového půdorysu postavena při ohradní zdi na baště v závěru kostela, krytá sedlovou střechou. V průčelí dvě okna s žaluziovými okenicemi, ve štítu kruhové větrací okénko. Plocha bašty po obou stranách kostnice zastřešena pultovou střechou.