pomník padlým "Na stráž"

Pomník je umístěný na zhruba čtvercovém pozemku o hraně cca 8 m, obehnaného kovovým plotem. Sousoší je asi 4m vysoké. Na nízkém soklu se zkosenou horní hranou stojí dvakrát odstupňovaný plintus, hluboce profilovaný trojúhelníkovými břity. Postament je v nárožích zpevněný tříčtvrtečními sloupy. Je završený masivní římsou bez profilace, se spodní hranou mírně zešikmenou. Na čelní ploše plintu je letopočet 1918, na bočních plochách menší letopočet 1914 v oválu s trny ve tvaru osmicípé hvězdy. Na zadní ploše je nápis „1914 OBĚTI SVĚTOVÉ VÁLKY 1918/FUX JAN/FUX HYNEK/HORKÝ METODĚJ/JÍLEK BOHUMIL/JÍLEK KLEMENT/KREJČÍŘ KAREL/KADLEC JOSEF/KREJČÍ JAROLÍM/KUNČAR JOSEF/POSTULKA RUDOLF/SVOBODA JOSEF/VACHUTKA ROBERT/VACHUTKA KAREL“. Alegorie je osazené na plintu ve výšce cca 1,4 m, na kterém je při zadním pravém nároží signatura Vojta Sucharda/Praha a letopočet 1922. Jde o kompozici tří mužských aktů, jejichž podnoží je mrtvá dvouhlavá císařské orlice. Sousoší dominuje stojící muž, opírající se oběma rukama v úrovni svého levého ramene o halapartnu s kovovým hrotem. Přes levou paži má přehozenou bohatě řasenou látku, zřejmě prapor, který částečně halí jak ústřední, tak vedlejší postavy. U pravé nohy je poněkud v pozadí na pravém koleni klečící muž dívající se do dálky, přičemž si levou rukou stíní oči. Vzadu za levou nohou je zády otočený sedící muž s tváří zabořenou do levé paže položené na kolenou. Postavy jsou výrazné mohutnou stavbou těla s výraznými svaly a tvrdými rysy tváří.