socha sv. Jana Nepomuckého

Na nízkém soklu osazen vysoký hranolový podstavec. Ve spodní části stlačen do volut zdobených na čelní a zadní straně reliéfním stylizovaným akantem, strany hranolu zdobeny vykrojenými zrcadly, podstavec ukončen masivní převislou deskou. Na čelní straně v zrcadle pásková kartuše tvaru srdce vyplněna nízkým reliéfem obrazu Svržení sv. Jana Nepomuckého z mostu, nad ní zasazeno železné kované rameno na lampu, zdobené stylizovanými listy. Zezadu v zrcadle umístěn znak objednavatele díla, hnojického faráře a šternberského lateránského kanovníka G. C. Appela. Jedná se o kartuš tvořenou dvěma palmovými ratolestmi s reliéfními symboly eucharistie (kalich s hostií), osmicípou hvězdou a iniciálami ,,GCA" a ,,CRL" po stranách. Pod kartuší vytesán nápis s chronogramem. Na podstavci na nízkém obláčky zdobeném plintu umístěna esovitě prohnutá socha světce stojícího na drakovi. Sv. Jan je oděn v tradiční kanovnický šat, s hlavou skloněnou k pravému rameni a přitisknutou k drobnému krucifixu, který přidržuje oběma rukama. Kolem hlavy kovová zlacená svatozář s pěticí hvězd. Na zadní straně plintu sochy signováno: G. H.