venkovská usedlost

Samostatně stojící zděná usedlost obrácená do údolí dvěma štíty, které jsou spojené bránou. Skládá se z obytné budovy, výměnku, zadního příčného hospodářského křídla a brány se zídkou. Stodola v zahradě přístupná úvozovou cestou téměř zcela zanikla. Areál je dle katastrální mapy široký cca 40 m a hluboký 24,8 m. Obytná budova má sedlovou střechu krytou břidlicovými šablonami, ukončenou atikovým štítem, krytým také břidlicí. Uliční štít je patrový, mansardově zalomený, s dolní částí konkávně probranou. Obrys je lemovaný okřídlím se střapci. Je členěný třemi okenními osami, v dolním patře je v první a třetí obdélné okno, v prostřední mělká nika ukončená asyrským obloukem. Okna jsou rámovaná šambránou s dutýma ušima. Nad okny jsou poloslunce. V horní části niky je trojúhelníkový symbol Boha Otce s okem a paprsky, v dolní části štuková mříž. Po vnějších stranách oken jsou kanelované polosloupy s toskánskou hlavicí a profilovaným abakusem, které nesou stlačenou archivoltu nad otvory a nikou. Vlys archivolty je zdoben jehlany. Po stranách oken jsou v úrovni jejich středu diagonálně otočená oválná okénka rámovaná vavřínovým věncem. V horním štítovém patře je ve druhé ose půlobloukové okno obtažené páskou s lomenou čárou a vlnkami. Kolem je předstupující profilovaná šambrána. Po stranách okna v úrovni nadpraží, jsou štukové tabulky s nápisem „ANNO“ a „1845“. Ve vrcholu štítu se opakuje trojúhelníkový symbol Boha Otce. Přízemí od štítu odděluje vysazená korunní římsa, která pokračuje dále nad vstupní bránou. Shora je římsa krytá břidlicí, zdola je lemovaná pletencovou páskou skládanou z půloblouků. Je symetricky členěné třemi okenními osami. Okna jsou bez rámování. Průčelí je opatřené podřezávanou pásovou rustikou. Obvodová zeď dvorního průčelí je za prostorem světnice a síně vtažená do půdorysu domu, čímž vzniká prostor náspí, překryté třemi poli arkády. Do světnice vedou dvě okna, do síně původní kazetové dvoukřídlé dveře s diamantovanou dolní kazetou, střední s rozetou a trojúhelníkovým frontonem a místo horní kazety je vsazené sklo. Arkádu se stlačeným obloukem vynáší toskánské sloupy. Plocha kolem světnice a síň je opatřená podřezávanou rustikou. Pod profilovanou korunní římsou se táhne pletencová páska skládaná z půloblouků. Ostatní průčelí jsou bez zdobení s utilitárními otvory. Přízemí zadního štítu je zanořené do svahu, takže podkroví nad chlévy je přístupné z terénu. Dispozici obytné části tvoří podélný dvoutrakt. Na ní navazuje chlévní jednotrakt. Vstupní síň v prvním traktu je sklenutá plackou, opatřená ve vrcholu štukovým sluncem ve věnci. Z pravé části síně vychází krátká chodba spojující komoru, v současnosti adaptovanou na koupelnu. Chodba i koupelna jsou sklenuté plackou. Vlevo z chodby vychází dvoukřídlé, točité schodiště do patra. Dřevěné stupně uložené ve stěně, jsou potažené kobercovou krytinou. Schodišťová chodba je zaklenuta segmentovou klenbou. Pod schody do patra je ve stejné výstupní čáře ze síně vedené schodiště do sklepa. Stupně jsou kamenné. Chodba je zaklenutá rovněž segmentovou klenbou. Příčně orientovaný sklep je rozdělený na dvě, za sebou řazené části a zaklenutý valenou cihelnou, omítanou klenbou. V levé části prvního traktu je světnice s trámovým stropem očištěným od vápenných nátěrů. Příčně kladené stropnice jsou vprostřed podpírané podélným průvlakem. Ve druhém traktu jsou dvě místnosti sklenuté plackami. Přední světnička je propojena dvěma arkádami se světnicí, druhá je propojená arkádou se světničkou. Ve druhé místnosti, která mohla v minulosti sloužit jako černá kuchyně, je na stropě štukové slunce ve věnci a pásce. V podkroví je upravená obytná světnice s přiznaným trámovým stropem. Jednotlivé krokevní páry sedlové střechy podpírají vprostřed hambálky. Hambálky slouží zároveň jako stropnice druhé úrovně podstřeší. Jsou položené na středové vaznici a krajních vaznicích, nesených sloupky s pásky, kotvených do vazných trámů. Prostor půdy prosvětluje dva drobnější vikýře ve tvaru volských ok. S ohledem na klesající cestu před usedlostí byl výměnek vybudován na vysokém soklu. Oproti hlavní budově je o několik metrů vysunutý. Fasáda je hladká, kromě korunní římsy profilované pravoúhlými předsazeními, které jsou na štítové stěně tři a podél okapu čtyři. Trojúhelníkový štít je atikový. Okenní osy jsou rozmístěné symetricky, v přízemí tři, ve štítě dvě. Dvorní fasáda je prolomená dvěma zděnými arkádami se stlačenými oblouky a dvěma okny. Sedlová střecha je krytá vlnitým eternitem. Ze síně sklenuté plackou je přístupná světnice, položená přes celé štítové průčelí, plochostropé světničky a sklenuté komory. Pod objektem se nachází nízký sklípek s valenou cihelnou klenbou. Oba štíty jsou propojené bránou a navazující nízkou opěrnou zdí. Brána je zastřešená valbovou stříškou. Je prolomená vjezdem se stlačeným obloukem a brankou pro pěší s půlkruhovým záklenkem. Na výměnek navazuje hospodářská budova. Zde jsou klenby zřícené a objekt je zastřešený provizorní pultovou střechou. Pultovou střechou je zastřešené i zadní příčné hospodářské křídlo, které bylo z ruin obnovené pro rekreační účely.