hospic

Nárožní zděný dvoupatrový obytný dům. Průčelí o 53 okenních osách. Fasáda nečleněna, pouze přízemí a patro dělí pásová římsa mezi přízemím a patrem a dále kamenná římsa. Okna v přízemí a v 1. patře ve štukových rámech. Okna. 2. patra v hladkých rámech s parapetní římsou a segmentovým frontonem. Portál umístěn asymetricky, se štukovým profilovaným ostěním, uzavřeným stlačeným obloukem. Nad portálem kamenná znaková kartuš s datací 1723 a nad ní nika se sv. Floriána v podživotní velikosti. Boční fasáda o třech okenních, ukončuje ji trojúhelníkový štít a za ním další stupňovitý. Stará vápenná omítka zašlé okrové barvy. Střecha sedlová. Vstupní chodba zaklenuta třemi křížovými klenbami, vlevo místnost zaklenutá v první části valeně s lunetami, dělící pás se segmentem, za pasem pole valené s lunetami. Vpravo místnosti plochostropé. Vstupní široká chodba průchozí do dvora, ve středu úzká klenutá chodbička a drobné provozní místnosti zaklenuté valeně s lunetami. Schodiště do patra segmentově zaklenuté, okenní otvory se záklenkem. Místnosti v prvním a druhém patře plochostropé. Zde navíc velká plochostropá místnost s fabionem a třemi půlkruhově zaklenutými okny. Do dvora provedena přístavba šachty pro výtah v roce 1985. stavební dějiny: S největší pravděpodobností se jedná o někdejší hospic, který byl postaven v roce 1724 (v řádové kronice uveden jako "elegans hospitium") jako útulek pro poutníky a hlavně dělníky, kteří měli budovat novou kolej a seminář. Přibližně v polovině 19. století byl zřejmě přestavěn a zvýšen o jedno patro. V roce 1981 provedeny vnitřní úpravy.