kříž

Kříž je umístěn na čtyřbokém podstavci s plochými volutovými křídly po stranách a s nízkým reliéfem zobrazujícím Nejsvětější Trojici, nad nímž je obloukový štítek lemovaný profilovanou římsou s motivem mušle ve vrcholu. V ploše štítku je vepsán monogram IHS. Reliéf, zobrazující postavu Boha Otce a Krista s křížem v pravici sedící na glóbu, nad nimiž je ještě holubice Ducha svatého, je opatřen bordurou s penízkováním. Na krycí desce nad volutovými křídly soklu byly původně umístěny plastiky andílků (od roku 1994 nezvěstné). Na sokl je ještě posazen štíhlý nástavec ve tvaru komolého jehlanu, který je z čelní strany zdoben reliéfem s motivy Arma christi, nástrojů umučení a dekorativními prvky akantových listů a volut. Vlastní kamenný kříž nese plastický korpus Krista. Sochařské podání kříže, zejména jeho figurálních částí (reliéf, Ukřižovaný) je naivizující až zlidovělé, kontrastující s precizním pojednáním architektonické dekorace. Na zadní straně soklu je donační německý nápis oznamující, že kříž byl postaven na náklady obce Dlouhá Ulice u Šternberka (Langgasse) a pod ním ještě zápis o opravě.