pohřebiště kultury lužické

V současné době odtěženo v rámci dobývacího prostoru 7 0828 Mohelnice na surovinu štěrkopísek. Mezi štěrkovištěm a zastavěnou plochou na západ od něj se nachází pole, na němž je patrná terénní vlna. Zda je osídlení rozšířeno i tímto směrem je dosud předmětem bádání. Nebyla vymezena hranice kulturní památky, pouze dotčené parcely. Zahájení těžby spadá do roku 1953, kdy byl zahájen také archeologický výzkum pod vedením R. Tichého z Archeologického ústavu AV ČR v Brně. V průběhu let (výzkum trval až do r. 1971) bylo odkryto rozsáhlé sídliště z mladší doby kamenné – kultury s lineární keramikou. Unikátní bylo dochování čtyř studní s výdřevou. Z neznámých důvodů byla památka zapsána jako pohřebiště, přesto byla v evidenční kartě popsána jako sídliště. V roce 1986 při generální aktualizaci byla památka navržena na vynětí ze státního seznamu z důvodu zániku lokality. Na původní evidenční kartě je rukou dopsáno „Zrušeno MK ČR 1025/88 z 12.9.89“ a „SUPP 5266/89“, tyto dokumenty se však nepodařilo v archivech dohledat.