hrob obětí tzv. Frývaldovské stávky

Náhrobek tvoří plochá obdélníková stéla nahoře zakončená plochým pětibokým štítem, horním zakončením nadvakrát konkávně tvarovaná směrem ke střednímu vrcholu. Síla profilu mramorové stély: 14 cm, boční profily jsou pravidelně horizontálně bosovány. Na přední straně straně desky nápis se sedmi fotografiemi zastřelených v oválných rámech uspořádaných ve dvou sloupcích a jedním rámem mezi nimi dole uprostřed: shora: " Hier ruhen die Opfer / vom 25. November 1931 / Hermine Gottwald, Anna Lux / Josef Weiser, Heinrich Gröger / Rudolf Weese, Richard Grötzner / Stefan Glatter /". K bokům desky jsou připojena nízká křídla, při jejichž vnějším okraji je po jednom hranolovém pilíři, nesoucím kovovou zasklenou lucernu. Z líce je v nich zlaceně proveden nízký reliéf s vázami. Na dolní část kamenné desky je připevněna menší obdélníková mramorová deska s česko-německým textem: Padli jste v boji. Chtěli jste lidský, / radostný život – a vyhladovovali vás. / Chtěli jste pracovat – a vzali vám práci. / Chtěli jste svobodu – zotročili vás. / Chtěli jste žít – a zabili vás. / Pomstíme vás! / Nedopřejeme si dříve pokoje, dokud / nebude skolen váš vrah, kapitalistický / system! / Ihr seid im Kampfe gefallen. Ihr volltet ein / menschnwürdiges und freudiges Dasein. / Man hat Euch ausgehungert. Ihr wolltet / arbeiten – man hat Euch arbeitslos / gemacht. Ihr wolltet frei sein – man hat / Euch geknechtet. Ihr wolltet leben – /man hat Euch erschlagen. Wir rächen / Euch! Wir gönnen uns keine Ruhe, / bevor Euer Mörder, das / kapitalistische Systém, vernichtet ist. // Kl. Gottwald