Edelmannova hrobka

Drobná obdélná kamenná stavba přistavěná k severní stěně presbytáře vychází ze vzorů italské renesanční architektury, především benátských vzorů. Kaple je umístěna mezi dva sousední opěrné pilíře a na západní straně napojena na tzv. malou sakristii. Zbylá dvě exponovaná průčelí jsou architektonicky a výtvarně zpracovány. Stěny stavby nad masívním soklem (novotvar z přestavby v 19. století) jsou zvýrazněny plastickou bosáží. Čelní fasáda je trojosá, pročleněná čtyřmi polosloupy na vysokých podnožích a s korintskými hlavicemi. Mezi nimi jsou tři okna s půlkruhovými záklenky, přičemž dvě krajní jsou slepá. V prostředním okně je osazena zdobná mříž, v horní části uprostřed s plechovým erbovním štítkem s hraběcí korunkou v klenotu. O něco níže je v kruhu umístěn mecenášův monogram složený ze zrcadlově opozičních dvojic kurzívních liter EP, nad nimiž se opakuje hraběcí koruna. Mříž není původní, jedná se o novorenesanční prvek vytvořený jako kombinace průmyslově tažených prutů spojovaných zámečnicky s doplněním kovářských prvků. Malované erbovní znamení i monogram jsou spojovány s osobností hraběte Emanuela Pöttinga. Polosloupy nesou zalamovaný vlys s reliéfní výzdobou. Reliéf vlysu na boční (východní) straně znázorňuje figury sv. Petra a sv. Pavla a na nárožním pilířku postavu sv. Šebestiána. Na hlavním (severním) průčelí jsou na vystupujících pilířích nad polosloupy reliéfně zpodobeny postavy čtyř evangelistů (zleva Jan, Matouš, Marek a Lukáš). V plochách mezi nimi jsou pak reliéfy s obrazy Ukřižování (vlevo) a Zmrtvýchvstání (vpravo), uprostřed pak nápisová deska s erbem donátora, Václava st. Edelmanna z Brozdorfu. Ten je umístěný uprostřed desky v oválném věnci. jednou polcený renesanční štít, na něm na pravé straně dvě polovice lvů nad sebou, na levé straně nakoso ležené čtyři pruhy. Nad štítem v klenotu je kolčí helm s medailonem na krku, okolo něj přikrývadla. Z helmu vystupuje polovice lva. jedná se o erb, který byl V. Edelmannovi udělen v r. 1558 Ferdinandem I. a jehož obdobu najdeme i na hlavním portále Edelmannova paláce na Horním náměstí. Stavbu ukončuje předsazená profilovaná korunní římsa, osazená nízkým nástavcem atiky a s akrotérii nad polosloupy (akrotéria i atika byla nově přidána při přestavbě v 19. století, přičemž byla zrušena vysoká pultová střecha). Střecha stavby je dnes plochá, pouze mírně spádovaná, krytá lepenkovou krytinou.