přístřešek pro sousoší Kristus na hoře Olivetské

Při jižní stěně kostela, mezi prvním a druhým západním opěrným pilířem lodi, se nachází ke zdi přimknutý přístřešek zamýšlený pro pozdněgotické sousoší Krista na hoře Olivetské. Nejedná se o původní umístění soch. Jejich zcela první umístění, v rámci hřbitova u svatomořického kostela, není známo. Doložené je až jejich umístění v otevřené kapli mezi opěrnými pilíři presbytáře. Současný přístřešek pro sousoší vznikl při puristické přestavbě kostela v druhé polovině 19. století. Sousoší je umístěno na zděném podstavci dosahující přesné výše soklu kostela, se kterým jej, kromě materiálu obložení, spojuje ukončení průběžnou profilovanou římsou. Na podstavci je vybudované umělé skalisko složené z neopracovaných kamenů a na něm jsou uloženy a pevně přichyceny 4 sochy, klečící Kristus a sedící apoštolové Petr, Jan a Jakub. Jedná se již pouze o výdusky originálu. Ten je uložený v Muzeu umění Olomouc a vedený jako samostatná kulturní památka. Proluky mezi podstavcem a bočními opěrnými pilíři jsou uzavřeny železnými brankami novogotického tvarosloví, kde se v rozetě opakuje motiv stylizovaného čtyřlistu a trojlistu. Nad sousoším je umístěna dřevěná pultová střecha vynášená čtyřmi krakorci s bohatě tvarovaným profilem. Obnažená trámová konstrukce zespodu střechy je rovněž bohatě strukturovaná a řezbářsky pojednaná. Tvar střechy je pultový s valbou po stranách, střešní krytina plechová.