Budějovická brána

Budějovická brána, původně zvaná Nová Břilická, byla vybudována stavitelem Dominikem Cometou z Eckthurnu v letech 1605 – 1610 jako závěr stavby tzv. zámecké dlouhé chodby, vedoucí po městských hradbách. V roce 1824 byla přestavěna z komunikačních důvodů. Chráněna je v rámci areálu zámku, vzhledem k nesprávnému dělení parcel v katastrální mapě je objekt rozdělen na dvě části s různými majiteli; severní část je součástí čp. 125 v areálu augustiniánského kláštera, kde je tato část rovněž památkově chráněna; jižní část je logicky součástí zámku. Vzhledem k výše uvedenému je nutno dodat, že brána je součástí dvou NKP - NKP Zámek Třeboň se Schwarzenberskou hrobkou a NKP Klášter v Třeboni. Brána je začleněna do severního křídla zámecké budovy (tzv. Dlouhé chodby) a v jejím 1. patře prochází spojovací chodba ze zámku do kostela. Východní průčelí je dvoupatrové, dvouosé. V přízemí obloukový vjezd s kamenným ostěním, přizdobeným rosetami. Závěrný klenák je zdůrazněn volutovou konsolou s římsou. Vlevo od portálu je prolomen pravoúhlý otvor průchodu. Jižněnji jest pravoúhlý vchod v poslední arkádě Dlouhé chodby. Nad ním v patře trojice oken. Dvojice oken v patře nad průjezdem brány tvoří sdružené okno s jednoduchou špaletou. Dvojice menších oken v 2. patře má kamenné omítané neprofilované ostění. Fasáda brány je členěna geometricky vymezenými poli hrubé omítky. Hlavní římsa je z cihelných tvarovek, její povrch je přizdoben sgrafitovou omítkou s ornamenty. Střecha je polovalbová, rovnoběžná s průčelím, s horními trojúhelnými štítky. Západní prüčelí je bez přechodu začleněno do jednopatrové fasády severního zámeckého křídla (Dlouhé chodby) opatřené kvádrovou sgrafitovou omítkou z roku 1610. Otvor vjezdu v přízemi má bosované okosené ostění z kamenných kvádrů. Portál byl původně opatřen edikulou se žulovými ionskými sloupy; ta byla ostraněna roku 1824. Po stranách vjezdu prosté otvory dodatečně zřízených průchodů. Dále v severní části přízemí okno. Nad portálem sdružené okno s jednoduše vyznačenou špaletou v omítce. Po obou stranách od sdruženého okna je v patře další dvojice oken.