kočárovna

Kočárovna představuje přibližně čtvercový přízemní trojkřídlý objekt na kamenném dovnitř odsazeném soklu, štítově orientovaný do silnice, se sedlovými a valbovými střechami, krytými bobrovkami na šupinu, uzavřený mezilehlou ohradní zdí s bránou, usazený v mírně k jihu svažitém terénu. Jižní křídlo: Toto křídlo sloužilo pravděpodobně jako obytné. V 80. létech 20. století byla u jižního křídla provedena půdní vestavba a zřízeny vikýře. Vestavba byla částečně poškozena při požáru na konci 80. let. Završeno je sedlovou střechou, krytou pálenými taškami bobrovkami na šupinu. Střešní rovina je zhruba ve středu rozdělena mírně zvýšenou požární zdí. Na východním konci jižního křídla se nacházel objekt s hospodářským využitím. Západní štítové průčelí jižního křídla, obrácené do přilehlé silnice, je prosté, s hladkou bílenou omítkou. V parteru je tříosé, okna zasazená do středně hlubokých špalet jsou dřevěná jednokřídlová, dovnitř otvíravá a sklopná, členěná do šesti tabulek. Zvýrazněna jsou prostými plochými šambránami se světle žlutým nátěrem, osazeny jsou parapetní plechy. Parter přechází plynule do vysokého trojúhelného štítu, prolomeného čtyřmi okny, vždy dvěmi nad sebou, stejného typu, v každém patře vždy s menšími rozměry, členěné do čtyř tabulek. Ve vrcholu štítu je vynechána drobná, segmentem zaklenutá nika s římsičkou. Jižní průčelí na nízkém, dovnitř odsazeném soklu, má pět okenních os a dva novodobé vstupy. Některé okenní otvory jsou změněny, okna jsou stejné konstrukce včetně architektonických prvků jako u západního štítu, jedno okno je rozšířené, sdružené a okno vpravo je menší. Vstup vlevo je přístupný po třech kamenných stupních, uzavřen je novodobými ze dvou třetin prosklenými dveřmi. Pravý vstup má předřazen jeden stupeň, osazeny jsou prosklené členěné dveře. Nad vstupem je umístěna pultový stříška na dřevěných sloupcích, kryté jednoduše bobrovkami. Na střeše je novodobě zřízeno pět větších prkny svisle obedněných střešních vikýřů, prosvětlených vždy dvěma sdruženými okny, ukončených sedlovými stříškami. Severní průčelí je prosté, okna jsou dvoukřídlová, nečleněná. Při západní straně k průčelí přiléhá novodobý dřevěný otevřený přístavek s pultovou střechou, napojenou na střechu objektu. Na severní straně ze střešní roviny předstupují čtyři střešní vikýře se sdruženými okny, ukončené sedlovými střechami, konstrukce vikýřů a oken je stejná jako na jižní straně. Osazena jsou zde též střešní okna ve dvou řadách. Východní průčelí je v parteru zakryto navazujícím objektem, uplatňuje se pouze trojúhelný štít s předsazeným komínovým tělesem s ukončením z neomítnutých šamotových cihel. Štít lemuje přesah střechy s prkenným lemem, viditelné jsou přesahy vaznic. Na východní průčelí navazuje přízemní objekt, patrně původně hospodářského charakteru, vyrůstající z velmi nízkého dovnitř odsazeného soklu, sprostou hladkou fasádou, završený novodobou pultovou střechou se spádem do dvora, zakrytou deskami z vlnitého eternitu. Jižní průčelí tohoto objektu je na jižní straně prolomeno dvěma menšími okénky a jedním vstupem. Okna jsou stejné konstrukce jako u západního objektu, členěné do čtyř tabulek, zvýrazněna jsou šambránami, vytvořenými barvou omítky v odstínu tmavě okrovém. Východní průčelí je dvouosé, s vodorovně obdélnými okénky s novodobou výplní se sklápěcími křídly, otvory lemovány šambránami v barvě omítky. Krovová konstrukce jižního křídla je nová, pochází z roku 1947. V objektu je zřízena restaurace a penzion „U koňské dráhy“. Interiér jižního křídla kromě restaurace s novodobě adaptovanými prostorami nebyl přístupný. Severní křídlo: Využití tohoto křídla je neznámé, snad zde byly umístěny kolny pro vozy. Zastřešen je sedlovou střechou, krytou pálenou drážkovou krytinou, ohraničenou mírně zvýšenými štíty. Západní průčelí, obrácené do silnice, je prosté, na odstupňovaném, dovnitř odsazeném kamenném neomítnutém soklu. Opatřeno je hladkou bílenou omítkou, trojúhelný štít je lemován širším plochým rámem se světle okrovým nátěrem. Zvýšení zdivo štítu je zakryto drážkovou krytinou a vrcholí nizounkým pilířkem s římsičkou, s osazenou makovičkou. Severní průčelí na vyšším kamenném neomítnutém soklu je prosté, pouze s jedním malým čtvercovým otvorem s osazeným větrákem. Vrcholí profilovanou římsou. Dešťové žlaby nejsou osazeny. Jižní průčelí včetně interiérových prostor nebyly přístupné. Východní křídlo: Toto křídlo je v současnosti jen částečně zastavěné stodolou na severní straně, ukončenou sedlovou střechou zakrytou drážkovou krytinou, v mírném přesahu krovu jsou viditelné konce jednotlivých krokví. Nejsou osazeny dešťové žlaby. Jižní stranu vyplňuje odsazená zeď s bránou. Východní průčelí stodoly je prosté, s hladkými bílenými omítkami, prolomené jedněmi vraty, osazenými v mělké nice. Vrata jsou dřevěná svlaková, pojízdná po železné kolejničce, přeložená dvěma trámy nad sebou. Severní průčelí stodoly na nízkém kamenném neomítnutém soklu je prosté, s hladkou omítkou s vápenným nátěrem, bez otvorů. Dvorní průčelí včetně interiéru nebyly přístupné. Jižní část východní strany kočárovny vymezuje ohradní zeď, předsazená před lícovou linii stodoly, v katastrální mapě není v této poloze takto zaměřená. Ohradní zeď je novodobá, namísto nějakého vybouraného původního objekt, nahrubo omítnutá, z vnější strany obložená svisle prkny. Brána je dvoukřídlová prkenná, ven otvíravá. Ohradní zeď uzavírá dvůr ze západní strany. Je vystavěna na nízkém odstupňovaným kamenném soklu bez omítky. Opatřena je hladkou bílenou omítkou. Vpravo od osy je prolomena pravoúhlou bránou s prostou plochou šambránou, opatřenou světle okrovým nátěrem. Brána je uzavřena novodobými dřevěnými svlakovými, dovnitř otvíravými dvoukřídlovými vraty. Koruna zdi je opatřena sedlovou stříškou, krytou bobrovkami dvojitě s osazenými hřebenáči, nad vraty je koruna segmentově vyklenuta. Dvůr, vymezený jižním, severním a východním křídlem a ohradní zdí na západě, je zhruba obdélný, s hliněným, částečně zatravněným povrchem.