vrátnice - ulice Jihlavská

Jedná se o dvě protějškové přízemní budovy obdélného půdorysu, situované za ohradní zdí po obou stranách brány. Delší průčelí (ke hřbitovu a do ulice) jsou tříosá, kratší boční mají jednu osu. Fasády jsou členěné nárožními pilastry, v ploše kvádrová rustika, na severních průčelích (do ulice) po třech trojicích drobnějších pilastrů, na bočních průčelích po jedné trojici. Podstřešní římsa profilovaná, nese nízkou sedlovou střechu (krytina plech), nad bočními průčelími trojúhelné tympanony. Západní budova má jižní průčelí prolomené třemi novodobými (3-křídlými) okny, stejné okno vloženo do edikuly dřívějšího vstupu, nynější vstup proražen vedle. Edikula sestává ze dvou přístěnných pilířů nesoucích kladí se zubořezem završené trojúhelným nástavcem. Východní budova má jižní průčelí prolomené uprostřed vstupem, po stranách 3-křídlá okna.