konírny pivovaru

Přízemní hospodářská stavba konírny se sedlovou střechou je postavená samostatně ve východním nároží pivovarského dvora. Obdélná stavba svojí zadní stranou stojí na kamenné opěrné zdi, vymezující hradní příkop, přední štítovou stěnou se obrací k přístupové cestě vedoucí na most ke hradu. Na jižní nároží navazuje ohradní zeď dvora, v níž bývala hned vedle vjezdová vrata. Na severní straně je konírna šikmo odsazená od budovy pivovaru (varny), mezi nimi je vytvořena pracovní terasa, vystupující zalomením do prostoru příkopu. Budova je postavená z kamenného, resp. smíšeného zdiva na kamenné podnoži z místního tvrdého černého kamene (Rychmburská droba) a opuky, štíty a klenby jsou cihelné. Exteriér: Hlavní podélné průčelí opatřené hladkou vápennou omítkou s okrovým nátěrem se obrací do dvora. Fasády člení odsazený sokl a pod střechou ústupková římsa hrubého profilu. Sestava oken a dveří je nepravidelná, účelově pozměněná. Uprostřed se zachovalo jedno původní vysoko umístěné ležaté okénko, vlevo od něj vstup v dřevěné zárubni s prkennými dveřmi. Okno v levém nároží je druhotně zvětšené, obdélné, v dřevěném rámu, s vnitřní okenicí. V pravé části fasády je uprostřed zazděný vysoký otvor se segmentovým záklenkem a vpravo od něj při nároží jsou dvoukřídlá dřevěná vrata v pravoúhlém otvoru. Sedlová střecha mezi zděnými štíty má pálenou taškovou krytinu z bobrovek, nad vstupem je umístěný bedněný sedlový vikýř, bez dvířek. Boční stěny byly původně plné, bez otvorů. Směrem k pivovaru je proraženo velké okno do nárožní stáje. Zadní podélná stěna se do hradního příkopu obrací sledem pěti ležatě obdélných okének s dělenými litinovými rámy zasklení.