skupina smírčích křížů I., II., III.

Kříž I. opřen o severní stranu lodi kostela, kříž II. a kruhová stéla opřeny při severní ohradní zdi kostela sv. Jana Křtitele. Křížový kámen I. je obdélná kamenná deska s pozitivním reliéfem čtyřramenného tlapatého kříže. Horní strana s pozitivním orámováním. Zbývající plocha desky nese téměř již nečitelný sedmiřádkový německý nápis negativním tesaným písmem. Rozměry: 121 x 62 x 17 cm. Materiál: pískovec s hrubšími zrny. Původně stával u lesní cesty nedaleko vsi Hluboká, kde místní pověst hovoří o zřícení svatebního vozu do údolí. Křížový kámen II. je obdélná kamenná deska se segmentově ukončenou horní stranou. Na čelní ploše je pozitivně vysekán reliéf čtyřramenného tlapatého kříže. Sokl hrubě opracován. Rozměry: 98 x 42 x 20 cm. Materiál: pískovec s hrubšími zrny. Původně stál v Horním Lipí. Památku popisuje J. Nacházel „Původní kámen s typickým vystupujícím johanitským křížem stál na malém paloučku si půl km před obcí Lipí. Výška kamenné desky je 62 cm, šíře v základu 43 cm, síla kamene 22 cm. Zřejmě se jedná o hraniční kámen z doby johanitského panství v Manětíně (1169-1434). V r. 1963 nechal kámen vykopat správce vlastivědného muzea pan Žalman a deponovat u kostela Jana Křtitele v Manětíně, kde stojí opřen o nádvorní zeď děkanského kostela.“ Kruhová stéla III. je kamenná hrubá deska s pozitivně vytesaným čtyřramenným berličkovým křížem o nestejných ramenech. Po obvodu místy znatelná kružnice pozitivního orámování. Zhruba kruhový tvar o rozměrech 62 x 65 x18 cm. Materiál: pískovec. Transfer z blízkého okolí.