skupina kovaných křížů I., II.

Kovaný kříž I. u ohradní zdi, severně od lodi kostela sv. J. Křtitele. Zachován jen hranolový pískovcový podstavec s nízkým široce předstupujícím soklíkem. Podstava tvořena kamennou deskou (8 x 59 x 52 cm). Na ní hranol (41 x 30 x 19 cm), při horní straně opásaný kovaným páskem. Z odvrácené strany vystupuje kované páskové péro, původně podpěra kříže. Kříž byl železný kovaný, s jetelovým ukončením ramen, zasazený v kamenném soklu. Ramena z pásoviny o šířce 3,5 cm, výška kříže 115 cm a rozpětí 61,5 cm. Křížení ramen zdobené plochým paprskem a esovitými závitnicemi. Ve spodní partii dříku obdélná kovová schránka s nápisem: „práce tom. / ze Stvolna / kol. r. 1802“. Kříž byl transferován ze Stvolen, od kostela Narození Panny Marie. Kovaný kříž II. před severní stranou lodi kostela sv. J. Křtitele. Kříž má pískovcový hranolový, v profilu konkávně prohnutý, soklík z jednoho dílu, ukončený deskou se zaoblenými stranami - zřejmě jen torzo, vrchní část kompletu. V horní straně zapuštěn železný tepaný kříž, ramena z pásoviny, dřík z plochého pásu je u paty ze stran a v čele doplněn třemi páskovými esovitými závitnicemi s vloženými lístky. Čelní závitnice chybí. Nad závitnicemi, ve středu výšky kříže, původně umístěna plochá elipsovitá, bíle smaltovaná, nápisová deska s nápisem: / Zde odpočívá / František Novák / zemřel v stáří 72 roků / Odpočívej v pokoji /. Nápisová deska chybí. Vrcholek i ramena kříže tvoří symetricky řešená pásková rozvilina s tepanými lístečky - některé olámané. Ve středu rozviliny byla původně osazena kovová schránka s horní stranou ukončenou segmentem oblouku a uzavřená dvířky. Schránka chybí. Kříž byl transferován od kostela sv. Barbory v Manětíně.