sýpky s tzv. královskou kaplí

1) sýpky 2) královská kaple s hodinovou věží 3) ledové sklepy Areál sýpky sestává ze sýpek, královské kaple s hodinovou věží a severních ledových sklepů. Mohutná zděná omítaná volně stojící stavba, ve středu dispozice s ranně gotickou orientovanou patrovou královskou kaplí nad kterou ční mohutná vrcholně barokní hodinová věž. Na stranách přiléhají třípatrové vrcholně barokní sýpky nad obdélnými půdorysy, vystavěny za opata O. Trojera dle návrhu architekta J. B. Matheye z l. 1685-1686. Celek orientovaný cca ve směru S-J. V těchto místech stávala budova určená za obydlí českých králů, z ní dochována ranně gotická kaple sv. Václava a sv. Máří Magdaleny, v severní sýpce údajně obsaženy relikty gotického zdiva královské rezidence.