zahradní schodiště

Zahradní schodiště je stavba vyzděná z pískovcových prvků, nebo obložená světle šedě zpatinovaným pískovcem. Schodiště je představěno před přízemí jihovýchodního bočního zahradního průčelí paláce, jehož je součástí. Schodiště je dvouramenné s terasou, která stejnou výškovou úrovní navazuje na loggii v 1. patře jihovýchodního průčelí paláce. Opatřené je zábradlím, nahoře ukončeným z kvádrů vyzděným madlem, sestávající z plných a prolamovaných úseků. Prolamování je stejné jako u parapetů oken 1. patra paláce, narozdíl od nich však není slepé. Z terasy vedou dolů podél palácového průčelí oběma směry schodišťová ramena o jedenácti stupních na mezipodesty. Z obou těchto mezipodest vedou, opět dolů na jihovýchod, krátká ramena o šesti stupních na zahradu, protože jsou nízko nad terénem jsou bez zábradlí. Ze severovýchodní mezipodesty vede ještě jedno rameno (o jedenácti stupních) dále na severovýchod na první (dolní) terasu parku. Zdivo pod terasou a pod přilehlými, konkávním obloukem odsazenými, rameny má pásovou bosáž a zakončeno je římsou stejnou jako kordonová římsa nad přízemím paláce. Pod terasou je zdivo prolomeno třemi dvojitými dvoukřídlými dvoutabulkovými dovnitř otvíravými okny osazenými do špalet (do nichž se zalamuje bosáž), které jsou opatřeny železnými mřížemi klasicistního tvaru. Protože je zahrada výše, než podlaha přízemí paláce jsou tato okna pouze asi 10 cm nad terénem.