usedlost

Venkovská usedlost čp.28 s kovárnou a se vstupní bránou se nachází v severozápadní části obce Modlešovice na západní straně návsi. Usedlost je situována na vyvýšené terénní hraně nade dnem pánve jako většina velkých usedlostí v obci. Usedlost je přístupná z místní komunikace, která prochází obcí a je napojena na silnici I.tř vedoucí ze Strakonic na Vodňany. Velmi hodnotná usedlost na západní straně návsi je jednou z největších usedlostí v obci. Unikátní uzavřená dvouštítová zděná venkovská usedlost s vloženou vstupní bránou se štíty otočenými k sobě kolmo v pravém úhlu vznikla spojením dvou samostatných usedlostí. Usedlost je tvořena na východní straně obytným patrovým stavením a bránou. Na ně kolmo navazje na severu objekt kovárny, chlévy I. a torzo bývalé kolny a na jihu chlévů II. a průčelní kamenná stěna s nadzemními sklepy. Na západní straně bývala průjezdná stodola, po které zůstalo jen východní obvodové zdivo s otvorem pro vrata.