venkovská usedlost

Areál venkovské usedlosti čp. 1907/7 se nachází asi 3 km severním směrem od historického jádra města České Budějovice a je významným architektonickým a urbanistickým prvkem. Usedlost je situována na východní straně návsi a zároveň tvoří poslední usedlost na návsi na severní straně. Venkovská uzavřená usedlost obdélného půdorysu se seskupenými objekty kolem téměř obdélného dvora je orientována štítovým průčelím do návsi, k západu. Štítové průčelí je tvořeno volutovým štítem obytného stavení a trojúhelným štítem špýcharu, mezi nimiž je ohradní zeď s bránou a brankou. Na severní straně usedlosti se nachází obytné stavení a na něj navazují stáje. Na východě je usedlost uzavřena stodolou s navazující otevřenou kolnou. Jižní strana dvora je zastavěna špýcharem, na který navazují půdorysně zúžené chlévy a dále vepřín. Jižní hranice dvora je tvořena pletivem bez památkové ochrany. Ve dvoře stojí dřevěné i kovové přístavky, skleníky či přístřešky, které jsou bez památkové ochrany. Rovněž i dělící ploty z pletiva jsou bez památkové ochrany.