socha sv. Jana Nepomuckého

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v těsné blízkosti oplocení severovýchodně za domem čp. 62 (ul. Křížova) v ulici Na Dlážkách, která spojuje historické centrum Telče se Starým Městem. Celá cesta linoucí se kolem Staroměstského rybníka je lemována celkem 7 barokními sochami od Kašpara Obera z let 1740-1750. Svatý Jan Nepomucký v obvyklém kanovnickém rouchu je třetím zastavením této cesty. Socha orientovaná k severovýchodu je umístěna na jednoduchém obdélném soklu s mírně kónickým dříkem a s profilovanou patkou. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou členěny rytými rámy s ujmutími rohy. Socha světce v mírně nadživotní velikosti stojí na nízké podnoži. Na přední straně podnože je rytý majuskulní nápis S. IOANNES u NEP. Světec je oděný v obvyklé kanovnické roucho s biretem na hlavě. Tělo je v mírném kontrapostu s nakročenou levou nohou. V pravici zdvižené vzhůru pozvedá kamenný Krucifix do výšky tváře a mírně jej natáčí k levému rameni. Levicí přidržuje spodní část břevna spolu s mučednickou ratolestí. Hlava je mírně zakloněna a pootočena k pravému rameni směrem k Ukřižovanému. Kolem hlavy má být svatozář s pěti hvězdami, svatozář v současné době chybí. Materiál: sokl-pískovec, socha-mušlový vápenec Rozměry: sokl cca: 125 x 90 x 75, výška sochy cca 195 cm