kaple Navštívení Panny Marie

Volně stojící kaple Panny Marie se nachází za obcí na kopci tzv. "V Lipách" či "Na Kopečku" po pravé straně od silnice vedoucí na Krasonice. Ke kapli vede lesní cesta lemovaná dvouřadou lipovou alejí z roku 1788. Kapli nechal postavit novoříšský rodák, opat Josef Bernard Pelikán, k poctě Panny Marie na základě osobně prožitého zjevení. Kaple je obdélníkového půdorysu s půlkruhovým závěrem. Boční fasáda s podezdívkou je členěna lizénovými rámy s kordonovou římsou s oblounovou profilací. Korunní římsa je bohatě profilovaná. Závěr kaple je na bocích prolomen po jednom okenním otvoru. Okna v hluboké dovnitř zkosené špaletě jsou zaklenutá stlačeným obloukem a kryta ozdobnou mříží. Průčelí kaple orientované k severozápadu lemované nárožními pilastry tvoří široce otevřený půlkruhově zaklenutý portál s profilovanou archivoltou s ústupkem. Portál je uzavřený dřevěnou výplní o třech polích se vstupními dveřmi ve středním poli. Jednotlivá pole jsou v horní části prosklená, zakryta ozdobnou mříží. Pole jsou členěna dvěma půlválcovými pilastry nesoucí profilované kládí, nad nímž záklenek portálu vyplňuje nadsvětlík s dřevěným rámem s pravoúhle se křížícími příčkami tvořící pravidelný čtvercový rastr. Na kládí se nachází kruhový medailon s reliéfně provedeným mariánským emblémem. Průčelí přechází v půlkruhově zaklenutý převýšený štít rámovaný půlkruhově vypjatou bohatě profilovanou korunní římsou. Štít nese fresku s námětem setkání pasáčka (budoucí opat J. B. Pelikán) s andělem upozorňující ho na Pannu Marii s Ježíškem. Sedlová, nad závěrem valbová střecha je celá oplechovaná včetně štítu nad průčelím. Ve vrcholu se nachází oplechovaná polygonální otevřená zvonice, zastřešená cibulí, makovicí a sluncem s emblémem Panny Marie (nyní v kapli nad oltářem). Zvonice nesla zvon odcizený v roce 1917 k válečným účelům, nový z roku 1924 byl odcizen ve 2. světové válce, od té doby je věž bez zvonu. Interiér kaple je zaklenut valeně s konchou nad závěrem nad bohatě profilovanou římsou. Nad zděnou mensou je vztyčen dřevěný vyřezávaný oltář zdobený zlacenými rokajovými a volutovými ornamenty a andílky nesoucí uprostřed kopii obrazu Panny Marie Svatokopecké s rámem se zlacenou paprsčitou svatozáří.