soubor sedmi kašen

Kašna na Žižkově náměstí r.č.4623/1 Kašna dominantou náměstí, ve střední novodobě dlážděné ploše. Svažitost plochy podkladu vyrovnávají čtyři kruhové kamenné stupně. Kašna na Náměstí Mikuláše z Husi r.č.4623/2 Kašna dominantou náměstí, ve středovém dlážděném pásu mezi stromy. Kašna na Tržním náměstí r.č.4623/3 Tato kašna je nejčastěji připomínána při výběru místa pro přemístění rušené nebo přemísťované kašny na jiném místě. K definitivnímu řešení dochází až 1879, stará dřevěná kašna je zbourána a postavena nová kamenná kašna. Kašna umístěna asymetricky v ploše náměstí, její poloha má zřejmě vztah k dnes již neexistující podobě a zástavbě náměstí. Kašna v Koželužské ulici u čp.143, r.č.4623/4 Kašna ve stísněné poloze křížících se úzkých ulic, těsně přiléhá k domu. Je pravděpodobné, že existence kašny v tomto místě je odedávná, starší domu, takže ovlivnila půdorysný obrys dnešního domu čp.143. Kašna v Křížové ulici u čp.94, r.č.4623/5 Na tomto místě měla být umístěna některá z rušených kašen v Praze, ale po záporné odpovědi rozhodnuto v roce 1895 zadat postavení kašny, která téhož roku dokončena. Kašna situována v klidové poloze křižovatky ulic Křížové a Soukenické. Kašna v Převrátilské ulici u čp.326, r.č.4623/6 Kašna vestavěna podélně do zdi, ohražující zahradu čp.325. Byla takto užívána z ulice pro veřejnost i ze zahrady pro soukromé účely. Kašna v Děkanské ulici u čp.300, r.č.4623/7 O výstavbě kamenné kašny v tomto místě se jedná od r.1859 (po zbourání zde dříve stojícího tzv. Svačinovského domu), znovu pak r.1873, k realizaci dochází 1875, kdy je sem přemístěna rušená kašna z Pražské ulice. Kašna přiléhá k ohradní zdi dvora vedlejšího domu.