venkovská usedlost

Zemědělská usedlost se nachází v dominantní poloze návesního prostoru na návrší nad rybníkem a vytváří zároveň severní okraj obce. Zemědělská usedlost je samostatně stojící areál přízemních objektů, jenom špýchar je patrový. Díky nerovnosti terénu není vyvýšení průčelí obytného stavení a špýcharu tolik výrazné. Obytné stavení s vjezdovou branou a špýcharem vytváří jedinečné průčelí tříkřídlé usedlosti a je zároveň nejhodnotnější částí usedlosti, dominantní stavbou je špýchar s vykrajovaným štítem, bohatě zdobený štukovými motivy. Chlévy navazují na obytné s ustoupením vnějšího líce obvodové zdi směrem do dvora. Stodola je umístěna na severní straně naproti vjezdové bráně. Dvůr je uzavřeným prostorem, vymezeným stodolou, levým křídlem usedlosti a sousedními hospodářskými křídly čp.9, dále pak průčelním obytným stavením s branou a špýcharem. Přístup do dvora je vjezdem z návesního prostoru, brankou v ohradní zdi a užším vjezdem mezi stodolou a chlévy, který vede na zahradu na západní straně.