venkovská usedlost

Areál usedlosti je tvořen obytným stavením, na které kolmo navazují hospodářské budovy - chlévy s kolnou. Stodola tvořící třetí stranu usedlosti byla zbourána v 80. letech 20. století a byla u ní v roce 1987 zrušena památková ochrana. Tvrzice jsou malou obcí ležící v Šumavském podhůří a její zástavbu tvoří různě velké usedlosti a chalupy, seskupené chaoticky okolo drobné návsi s kapličkou. Dochoval se zde cenný soubor mladší zděné lidové architektury od zednického mistra Jakuba Bursy z nedalekého Vlachova Březí. Dalším významným objektem ze souboru je drobnější dvoukřídlová, původně trojkřídlová, venkovská usedlost s přízemními budovami situovaná ve středu obce. Volutové průčelí obytného stavení je orientováno do přilehlé nepravidelné návsi.