venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 3 se nachází při západním okraji obce, v ulicové zástavbě a tvoří významný urbanistický prvek v obci Plav. Usedlost je čtyřkřídlá, orientována štítovým průčelím obytného stavení, špýcharu a podélnou fasádou výměnku k jihu. V roce 2014 byl podán majitelem návrh na zrušení památkové ochrany. V březnu 2015 byl částečně zrušena památková ochrana usedlosti - památková ochrana byla ponechána na budově špýcharu a na pozemcích st.parc.č. 25/1 a 25/3. Popis areálu před částečným zrušením památkové ochrany: Usedlost tvoří na západní straně obytné stavení a otevřené kolny. Prostor mezi stodolou a kolnou je ohraničen ohradní zdí. Mezi obytným stavením a kolnou je vklíněna hospodářská budova, která není součástí nemovité kulturní památky a patří k sousední usedlosti čp. 29. Severní stranu dvora v celé šíři uzavírá průjezdná stodola. Východní stranu dvora tvoří špýchar, dále navazující chlévy a stáje a uzavírá jí otevřená kolna. Na jihu, na obytné stavení, navazuje obdélná budova výměnku a na něj vjezdová brána. Zdůvodnění památkové ochrany pro celou venkovskou usedlost před částečným zrušením PO - venkovská usedlost z první poloviny 19. století, pravděpodobně se špýcharem staršího založení, je cennou nemovitou kulturní památkou v intavilánu obce Plav, která tvoří významnou část severní uliční fronty v původním historickém umístění. K památkovým hodnotám patří zejména dochované stavební historické konstrukce, hmotové uspořádání a částečně dochované původní dispoziční rozvržení. I přes některé nevhodné úpravy, které byly provedeny v minulosti na usedlosti v souvislosti s hledáním nové náplně pro hospodářské objekty, jako je především vložení nových konstrukcí (stěny, příčky, krovy, …) či odstranění původních prvků (např. podlahy, řemeslnické prvky,…) usedlost stále vykazuje památkové hodnoty a vysoký stupeň dochování původních hmot i cenných historických konstrukcí. Především se jedná o dochované klenební konstrukce a o krovy.