sklárna

Sklářská huť Jakub, postavená v místech s velkým množstvím kvalitního křemene nezbytného k výrobě, je situována v Tasicích po pravé straně komunikace ve směru Bělá - Třebětín. Jedná se o srostlici budov s dochovaným technickým vybavením, které dominují zděný objekt hutní haly s mohutnou dřevěnou konstrukcí krovu a cihelný komín. Jádro hutě pochází z 20. let 19. století a tvoří prostor čtvercového půdorysu se čtyřmi zděnými pilíři nesoucími konstrukci krovu. Uprostřed něj stojí vyvýšená kruhová pec s deseti pánvemi a dřevěným ochozem kolem. Pec byla naposled obnovena v roce 1996. Dále je zde dochováno pět chladících pecí a pec na předehřátí pánví. Dílčí prostory kolem zahrnují kamenárnu, výrobnu a sklad forem, šatnu a kompresorovnu. K severozápadnímu průčelí hutě se pojí přízemní podélný objekt provozní haly, na který navazuje prostor brusírny, balírny a skladu. Provozní hala je přízemní obdélná stavba tvořená železnou konstrukcí s vyzděnými stěnami. Hala byla postavena na starších základech v roce 1972 a je zde chladící pásová pec. Brusírna byla postavena mezi lety 1959-1966. Objekt balírny a skladu vznikl po 2. světové válce. Interiér sklářské huti a ostatních navazujících výrobních prostorů je zcela dochován včetně technického vybavení a nástrojů sloužících pro přípravu, výrobu a zpracování skla.