zemědělský dvůr Vondrov

Uzavřený stavební komplex čtyř hlavních budov kolem rozsáhlého obdélného dvora je doplněn menšími objekty a ohradními zdmi s branami. Původní rozložení mělo na severní straně stáje pro krávy, vepře a ovce, na jižní stáje pro koně, sklady a dílny. Stáje mají seníková polopatra. Správní budova přiléhá k východnímu průčelí severních stájí. Na východní straně je třípodlažní komora pro píci (sýpka) s dvěma stodolami, na západní patrová obytná budova doplněná z vnější strany přízemními chlívky a dřevníky. Ve východní části nádvoří je umístěný drobný objekt drůbežárny, později přestavěný na závodní kuchyni. Severovýchodním směrem mimo uzavřený komplex leží staré stáje, dochovaný objekt starého hospodářského dvora, který byl založen před rokem 1550. Zbylé objekty starého dvora byly zbourány po stavbě nového dvora. Okolo hospodářského dvora jsou ohrazené pozemky užívané jako pastviny a výběhy pro koně. Typický výraz schwarzenberské užitkové architektury z kombinace režných tektonických článků a režného kyklopského zdiva je v případě dvora Vondrov povýšen propracovanými dekorativními prvky jako jsou složitě profilované římsy se zubořezem, pilastry, trojúhelné a obloučkové štíty s čučky a niky s plastickými figurami.