tvrziště

.Jádro tvrziště má tvar elipsy s osami 20 m a 15 m. Je obehnáno až 7 m hlubokým příkopem s mocným valem, který je na několika místech narušen. Celkový průměr areálu dosahuje až 75 m. V jádře jsou patrné terénní nerovnosti, které naznačují existenci vnitřní zástavby. Objekt byl archeologicky zkoumán v letech 2005-2006 a v létě roku 2009. Sondy doložily horizont s dřevěnými konstrukcemi z 13. století, v dalším horizontu z 14.-15. století zde stály i kamenné objekty (základy, zpevnění ploch, snad i studna či sklep). Tvrz zanikla požárem. Tvrz byla v majetku Heřmana z Ústrašína, který se podle ní v roce 1354 píše. Snad jeho synem byl Mareš z Ústrašína, který vykonával funkci purkrabího na hradě Rokštejně, stejně jako Marešův syn Hojek z Ustrašína. Někdy mezi lety 1392 a 1410 přechází tvrz do majetku Hazmuků z Proseče. Tím dochází k zániku původního panství a tvrz nejpozději kolem poloviny 15. st. zaniká.