kříž

Severně za městem, na novém hřbitově, při severovýchodní ohradní zdi. Na žulovém základu čtvercový litinový stupeň, na něm litinová krychle s nápisy na všech čtyřech stranách. V rozích nápisových výplní litinového podstavce se nacházejí reliéfní rozety. Na krychli litinový kříž s odstupňovanou patou. Na kříži korpus a nápis INRI. Kolem kříže 4 žulové sloupky spojené řetězy. Nápisy: na východní straně: Wpravdě neduhy naše/on nesl, bolesti naše on/snašel./Jes. 53,4. na jižní (čelní) straně: O wy wšickni, kteřjž gdete/cestau,pozorugte a wizte/gestli bolest gago bolest/má!/Jerem. 1,12. na západní straně: Otče w ruce twé/poraučjm ducha swého/Luc.22,46. na severní straně: Pochwálen bud/Pán Ježjš!/leta Páně/1847/byl tento Křjž od dobrodinca /postaven/+ + + P.J.B. Rozměry: celková výška cca 450 cm, výška sochy Ukřižovaného cca 100 cm.