venkovská usedlost

Usedlost čp. 14 se nachází na severním konci hlavní ulice obce Nedvědice, a to mezi objekty čp. 13 a čp. 15 obdobného typu jako je tento drobný objekt, čímž vytváří klasickou uliční zástavbu s maličkými předzahrádkami. Objekty čp. 14 jsou postaveny kolem mírně obdélného dvora, přičemž jeho svažování probíhá od jihu k severu, takže uprostřed dvora je vytvořen terénní zlom. Na obytné stavení navazuje bezprostředně stáj a na ni kolmo stodola s průjezdnými vraty do zahrady za stodolou, v pravé části stodoly průchod do zahrady, na nějž kolmo navazuje objekt chlévů. K severní zdi chlévů doléhá ohradní zídka spojující chlévy a garáž v přední linii usedlosti a oddělující čp. 14 od čp. 15. Na garáž a oplocení předzahrádky se památková ochrana nevztahuje. Stodola půdorysně zasahuje na část parcely p. č. 42/4.