špitál s dvorními křídly

Areál bývalého špitálu na Starém Městě je dnes tvořen třemi budovami(čp. 44, 45, 46), které obklopují uzavřený dvůr. Nejstarší budova č. p. 46 (bývalý špitál) je k uliční čáře kolmá. Budovy č. p. 44 a 45 na sebe navazují a stojí podélně k uliční čáře na západní straně. Areál uzavírá z jihu a východu hospodářské křídlo navazující na čp. 45. Z ulice je dvůr uzavřen vstupní branou mezi objekty č. p. 44 a 46. Nejstarší z budov severní stranou zasahuje do areálu kostela Matky Boží. Původně totiž plnila funkci staroměstské fary, během 16. století byla přestavěna pro účely špitálu, který sem nechal přestěhovat Zachariáš z Hradce z náměstí. Současnou podobu získal objekt po stavebních úpravách na konci 18. století. Dnes je areál využíván Domovem seniorů.