venkovská usedlost

Vesnice Dvorec leží na silnici z Borovan do Trhových Svinů. Patřila ke statku Ostrolovský Újezd, jehož vrchností bylo královské město České Budějovice. Usedlost čp. 6 je situována v západním okraji obce a vede k ní slepá místní komunikace. Ve Dvorci stálo v 18. století několik poddanských usedlostí a velký panský dvůr. Nejstarším zjištěným držitelem chalupy (dominikální usedlosti) čp. 6 byl Josef Dudák. Zajímavá je poloha chalupy čp. 6, neboť vznikla přímo v ústí těžební jámy (hliníku), kde se dobývala hlína pro vrchnostenskou (městskou) cihelnu. Tvar bývalé těžební jámy zhruba zachovává nynější parcela č. 1327 za chalupou. Vlastní cihelná pec a dřevěný přístřešek na sušení cihel stávaly naproti přes cestu, jihovýchodně od čp. 6, přímo u cesty, v prostoru dnešní zahrady parc. č. 1592/1. Držitelé chalupy čp. 6 pravděpodobně zároveň bývali cihláři. Jedná se o uzavřenou usedlost, rozprostírající se kolem téměř obdélného dvora. Od kolemjdoucí cesty je dvůr oddělen ohradní zdí s bránou a brankou, vpravo od ní ohraničuje severní stranu dvora poloroubená chalupa, na níž navazují bývalé chlévy, levou jižní stranu dvora tvoří zděný výměnek a kolna a ze západní strany uzavírá dvůr roubená stodola. Studna ve dvoře a hulubník nejsou předmětem památkové ochrany.